Szijjártó: Az együttműködés fontos a keleti nyitásban
A magyar-vietnami együttműködés bővítésének fontos szerepe van a kormány keleti nyitás stratégiájának megvalósításában - hangsúlyozta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.
2013. november 19. 13:46

A magyar-vietnami gazdasági vegyesbizottság társelnöke kedden a testület budapesti ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a két ország közötti együttműködésben a kötött segélyhitel program fontos szerepet játszik, ennek keretében a magyar vállalatok két jelentős beruházást - egy tartományi népesség-nyilvántartási rendszer kialakítását és egy vízügyi fejlesztést - hajtanak végre Vietnamban 20,1 millió euró értékben.

Hozzátette: tárgyalásokat kezdtek több mint 500 millió euró értékű újabb vietnami beruházásról részben az Eximbank finanszírozásában, részben pedig a kötött segélyhitel program keretében. A tárgyalások 5 kórházi, 4 vízellátási beruházásról, illetve egyetemi fejlesztéséről szólnak - tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint a tavaly októberben Hanoiban tartott vegyesbizottsági ülésen létrejött megállapodások a két ország közötti kereskedelem bővülését hozták. Az idén az első nyolc hónapban a magyar-vietnami külkereskedelmi forgalom 26 százalékkal emelkedett, a magyar export 37 százalékkal, a magyar import 15 százalékkal bővült, a két ország kereskedelmi egyenlegében a magyar többlet 6,3 millió dollárt tesz ki - ismertette az államtitkár.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter elmondta: tárgyalások folynak a magyar és vietnami nemzeti bank között is egy együttműködési megállapodásról, amely előfeltétele annak, hogy a kereskedelmi bankok egymás piacaira léphessenek.

A tavalyi vegyesbizottsági ülésen született megállapodás alapján 12 magyar élelmiszeripari vállalat vágóhídja kapott exportengedélyt sertéshús szállításra Vietnamba, a következő év elején pedig üzleti fórumot szerveznek annak érdekében, hogy a magyar sertés és baromfikivitel tovább bővüljön - hangsúlyozta az államtitkár.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Vietnamban 2014-ben megkezdődik az első atomerőmű építése, ezzel összefüggésben megállapodtak a nukleáris energiai képzés folytatásáról. Korábban 120 vietnami szakember tanult Magyarországon, szeptemberben 40-en kezdték meg tanulmányaikat ezen a területen, a kormány keleti nyitás ösztöndíjprogramjában pedig 50 vietnami hallgató kezdi meg tanulmányait Magyarországon.

Ho Thi Kim Thoa, a Vietnami Szocialista Köztársaság ipari és kereskedelmi miniszterhelyettese, a bizottság társelnöke hangsúlyozta, hogy a két ország közötti kapcsolatban jelentős szerepet játszanak a Magyarországon tanult, illetve itt vállalkozó vietnami üzletemberek.

A miniszterhelyettes szerint a két ország közötti gazdasági kapcsolat fejlődésében további lehetőséget vannak a megállapodások végrehajtása mentén.

A sajtótájékoztató keretében aláírták a vegyesbizottsági ülés jegyzőkönyvét. Az eseményen Vo Van Mai, a Vietnami Magyar Üzleti Tanács elnöke a magyar-vietnami gazdasági együttműködés és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésében végzett tevékenysége, valamint a két ország kapcsolatának erősödését elősegítő munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vett át.

MTI nyomán
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó