Kósa: A baloldal nem áll össze a választásokra
A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint nem áll össze a választásokra a baloldal, szerinte inkább a kitérést választják majd.
2013. november 19. 10:08

Nem akart polgármestertársainak üzenni, csak magára vonatkoztatta azon kijelentését, miszerint nem jó az, ha sokáig áll egy ember egy város élén – jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint mondta: korábban azért nem hoztak olyan törvényjavaslatot, mely korlátozta volna az újraválaszthatóságot, mert a kistelepüléseken ez komoly problémát okozott volna.

Kérdésre válaszolva elmondta: annak, hogy 2014 után az országos politikát választja, van szakmai, politikai és családi indoka. Sok mindent sikerült megvalósítani Debrecenben, ez a 16 év egy kerek egész, és a családjával is szeretne többet lenni – indokolta döntését Kósa Lajos.

Arra a kérdésre, hogyan érti azon kijelentését, miszerint az elmúlt 15 év legnagyobb tette, hogy a debrecenieknek sikerült visszahódítaniuk a várost, azt mondta: a szocialista városvezetés rendkívül brutálisan beletenyerelt Debrecen hagyományos szerkezetébe, és szimbolikájában is olyan dolgokat művelt, amelyek vérforralóak. Példaként említette, hogy lebontották Kölcsey Ferenc egykori házát, melyben egy ideig alkotott, és a ház helyére Lenin elvtársat állították. Egy gusztustalan bronz Lenin-szobrot, melyhez Debrecennek semmi köze sincs – szögezte le a városvezető, aki egy másik példát is említett: a református kollégiumtól elvették az egyik épületét, és oda a pártbizottság költözött be.

Arra a felvetésre, hogy Debrecen jelentős adósságot halmozott fel, úgy reagált: nem a város adósodott el önmagában, hanem az egész önkormányzati rendszer. Ennek szerinte leginkább az volt az oka, hogy a szocialisták rengeteg állami feladatot adtak az önkormányzatoknak, és nem adtak hozzá finanszírozást. Példaként említette, hogy a Medgyessy-kormány idején megemelték a pedagógusbéreket, kifizették ezt fél évre, majd azt mondták az önkormányzatoknak, hogy a többit gazdálkodják ki. Ezzel a fejlesztésektől vonták el a forrást, Debrecen pedig sok nagyvárossal együtt úgy döntött, fejlesztési hitelt vesz fel, hogy „tudjon haladni” – fogalmazott a polgármester.

Úgy vélte: „hülyeség volt” az az államháztartási rend, amelyet a szocialisták megvalósítottak, 2002 és 2010 között 13 ezer milliárd forint eltűnt a semmiben. Szerinte ettől sokkal jobb az, amit a mostani kormány próbál megvalósítani: az, hogy zárttá teszik az alrendszereket, így a folyó bevételekből kell megélni, és a fejlesztéspolitikára lehet központi forrásokat adni – magyarázta Kósa Lajos.

A debreceni városvezetés „floridai útjáról” annyit mondott: mindenkinek megmondta, aki menni akart, hogy mehet, de csak saját költségen, saját szabadság terhére. Ma még nem tartunk ott, hogy a politika beszámoltassa azt, aki saját költségén, a saját szabadsága terhére elutazik. Ha ők fizetik a költségeket, akkor a munkahelyi vezető legfeljebb jó utat kívánhat nekik – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy szerinte az országgyűlési választásokra összeáll-e a baloldal, nemmel felelt. Szerinte a baloldal inkább a kitérést választja majd.

M1-Ma Reggel
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • Minden egyes hungarikum híd az emberek között
    A Hungarikum kiállítóházban a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez, ugyanis minden egyes hungarikum híd az emberek között - fogalmazott az agrárminiszter szombaton a Lakitelek Népfőiskolán.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
MTI Hírfelhasználó