Megvan az 50 ezredik magyar állampolgár a Vajdaságban
Az ötvenezredik vajdasági magyar vált Magyarország állampolgárává szerdán ünnepélyes állampolgársági eskütétel keretében Szabadkán.
2013. november 14. 11:41

A rendezvény díszvendége Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára volt, aki az MTI belgrádi tudósítójának elmondta: a vajdasági magyarok páratlan életerejéről tanúskodik az, hogy arányát tekintve a Délvidéken a legmagasabb az állampolgársági igénylések száma.

Németh Zsolt kiemelte, hogy a vajdaságiak nemcsak ebben "viszik a pálmát", hanem az olyan kisebbségi törekvések érvényesítésében is, mint az autonómia. "Itt jutott a legelőbbre magának az autonómiának a megvalósítása is, hiszen itt működik egy Magyar Nemzeti Tanács szélesedő jogkörökkel, egyre stabilabb finanszírozási háttérrel, és ez reménnyel tölt el bennünket a vajdasági magyarság hosszú távú megmaradását illetően" - mondta az államtitkár.

A politikus kiemelte, hogy a visszaélésekkel szemben a leghatározottabban fellépnek, "legyen az állampolgársági visszaélés vagy éppen álházasságok, névházasságok megkötése". Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy ezek valóban előfordulnak, de ellenük a "törvény leghatározottabb szigorával" lépnek fel, mert ezek bűncselekmények. Szerinte egyebek mellett azért is kell ezek ellen határozottan fellépni, mert "árnyékot vethetnek arra a folyamatra, amely alapvetően sikeresnek tekinthető: a kedvezményes honosításra, a kettős állampolgárságra és a külföldiek magyarországi szavazati lehetőségére".

Németh Zsolt elmondta, hogy az új magyar állampolgárok száma már elérte a félmilliót. Hozzátette, hogy akik az idei év végéig állampolgárságot igényelnek, azok a jövő évi magyarországi választásokon is részt vehetnek.


 

 

MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Egy magyar hagyomány
  Nem csodálom, hogy ezt az országot nem érti senki. Nemcsak a nyelve miatt, hanem a lelke miatt sem. Itt évszázadok óta egy időben, egyszerre mindenki úgy érzi, hatalmon is van meg ellenzékben is
 • Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány
  A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A magyar bábkatedra lezüllesztése
  Ami negyedszázada történik szakmai címszó alatt az egyetemen, egy haveri kör játéka.
MTI Hírfelhasználó