Elkezdődött a fosztogatás a tájfun után
2275-re nőtt a Haiyan tájfun hivatalos halottjainak száma. Erőszakos fosztogatások történtek a katasztrófa sújtotta területeken.
2013. november 13. 14:02

A hivatalos adatok szerint 3655 ember megsérült, és 80-at eltűntként tartanak nyilván. A Vöröskereszt ugyanakkor 22 ezerre, a Google 65 500-ra becsülte az eltűntek számát.

Borzalmas vihar csapott le a hét végén a Fülöp-szigetekre. Az ország középső részén pusztító Haiyan tájfun, amit a helyiek Yolandaként emlegetnek, milliókat érintett. Egy várost teljesen elsöpört az olykor óránként több mint 300 kilométeres sebességgel tomboló szél, egy másikat pedig szinte teljes egészében elnyelt a víz. Az életben maradtaknak nincs élelmük, tiszta ivóvizük, és a hírek szerint közlekedni is alig lehet a törmelékek között. Magyarországról több segélyszervezet is elindult segíteni a túlélőknek.

Benigno Aquino elnök kedden azt mondta, hogy 2000 és 2500 között van a halottak száma, és a tízezer áldozatról szóló korábbi becslések túlzóak. Segélyszervezetek szerdán bírálták szavait.

Leyte tartományban az elkeseredett túlélők élelmiszer- és gyógyszerraktárakat fosztogattak, és vízvezetékeket ástak ki, egy helyen pedig tűzharcba keveredtek a hadsereggel.

A fosztogatások szerdán szedtek először halálos áldozatokat, amikor egy több ezer ember által megrohant állami rizsraktár fala kidőlt és nyolc embert maga alá temetett. A hatóságok szerint a fosztogatók több mint másfél ezer tonna élelmiszert hordtak el az épületből.

A túlélők emellett kifosztották egy élelmiszer-ipari és egy gyógyszeripari cég raktárát, valamint egy rizsüzemet is. A vízhiány miatt Tacloban városban egyesek kiásták a föld alatti vízvezetékeket, és meglékelték, hogy megpróbáljanak ivóvízhez jutni.

Az ANC televízióállomás beszámolója szerint Tacloban környékén a biztonsági erők tűzharcba keveredtek fegyveres fosztogatókkal. A hadsereg több helyen figyelmeztető lövéseket adott le, hogy elijessze az embereket a boltok és raktárak kirablásától.

Valahova egyáltalán nem jutnak el a segélyek

Tecson John Lim, Tacloban önkormányzatának ügyvivője szerint a város 90 százaléka elpusztult és a 220 ezer lakosnak csupán ötöde jut segélyhez. „A fosztogatás nem bűncselekmény, hanem az önfenntartás módja” – mondta a Reuters hírügynökségnek.

Helyszíni jelentések szerint sok helyre egyáltalán nem jutnak el a segélyek, míg egyes segélyhez jutott túlélők arra panaszkodtak, hogy háztartásonként mindössze három kilogramm rizst és egy liter vizet kaptak, ami messze nem elég. Az egészségügyi ellátást szintén fejetlenség jellemzi. Egyes településekre még öt nappal a vihart követően sem tudtak eljutni a mentőcsapatok.

MTI/MNO nyomán
  • Nemzeti politika a XXI. században
    Válasz Felföldi Zoltán írására a népi-urbánus szembenállás kapcsán.
  • Viszlát globalista republikánusok
    A CPAC Hungary konferencia során Mark Krikoriannal, a Center for Immigration Studies igazgatójával beszélgettünk az Egyesült Államok politikai átalakulásáról és a konzervatív eszmék terjedéséről az amerikai politikai diskurzusban.
  • A konzervatív ellenszer
    Azért állunk itt, hogy megőrizzük azt, ami jó, a szüleink és nagyszüleink iránti tiszteletből. És azért állunk itt, hogy gyermekeink és unokáink jobb jövőt kapjanak.
MTI Hírfelhasználó