Rekordszinten az afgán ópiumtermelés
Az afgán máktermesztés elleni évtizedes harc ellenére az idén minden eddiginél több ópiumot termeltek az ENSZ szerdán közölt jelentése szerint.
2013. november 14. 11:46

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) jelentése szerint az idén nagyjából 5500 tonna ópiumot állítottak elő Afganisztánban, ami 49 százalékkal több, mint a tavalyi termelés.

Az ópium és heroin alapanyagául szolgáló mákot 209 ezer hektáron termesztették, ami 36 százalékos növekedés 2012-höz képest, és meghaladja az eddigi rekordot, a 2007-ben becsült 193 ezer hektárt is.

Az UNODC és más megfigyelők szerint a drogkereskedelemből származó pénzek egy jelentős része tálib felkelőknél köt ki, de a csempészetből származó haszon vélhetően a közelgő elnökválasztásra készülő csoportok közötti versengésben is nagy szerepet fog játszani. Egyes források szerint a drogtermelésben állami tisztségviselők is nyakig benne vannak, és minden érintett fél - beleértve a mákot megtermelő gazdákat - összejátszik egymással.

A jelentés becslése szerint az idén előállított ópium termelői ára nagyjából 950 millió dollár (211 milliárd forint), ami az afgán GDP négy százaléka. A csempészek hasznát is hozzáadva az ópiumból származó jövedelem még ennél is jóval több, ami felveti a veszélyét, hogy a feketegazdaság "fontosabbá válik, mint a legális gazdaság" - közölte az UNODC.

Szakértők szerint az afgán ópiumtermelés jelentős megugrása több dolog együttes hatásának következménye: a nemzetközi ópiumárak felfutása, az amerikai és NATO-csapatok közelgő kivonulása, és a választások közeledtével a máktermelés elleni szigor lanyhulása is hozzájárult ahhoz, hogy Afganisztánban az idén több ópiumot állítottak elő, mint korábban bármikor.

Az UNODC becslései szerint tavaly Afganisztánból származott a világ ópiumának 75 százaléka, és idén ez az arány akár 90 százalékra nőhet. Juri Fedotov, az UNODC vezetője korábban arra figyelmeztetett: a probléma annyira súlyos, hogy Afganisztán nemzetközi segítség nélkül egy "drogállammá" válhat.

A máktermelés felszámolása a 2001 óta tartó - és jövőre véget érő - nemzetközi katonai beavatkozás egyik hangsúlyos célja volt, de az ENSZ jelentése szerint a tálibok megdöntése óta több mint százezer hektárral nőtt a mákföldek területe.

Az Egyesült Államok a Washington Post korábbi cikke szerint 2002 óta hétmilliárd dollárt költött a mákföldek felszámolására és a drogcsempészet megakadályozására.

Hirado.hu
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó