Tízezernél is több lehet a halálos áldozat
Több mint tízezer halálos áldozata lehet a Fülöp-szigetek középső részén végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén.
2013. november 10. 10:23

A tájfun, amely valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt, amely a délkelet-ázsiai szigetországot valaha sújtotta, házak tömegét döntötte romba, és súlyos károkat okozott a 220 ezer lakosú Tacloban kikötővárosban, az ottani tengerparti repülőteret elárasztották a heves szél által felkorbácsolt, két emelet magas hullámok. Taclobanban csaknem minden házat súlyosan megrongált vagy teljesen lerombolt a tájfun.

A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan, a károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, amely a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Taclobanba.

Az amerikai védelmi minisztérium is felajánlotta segítségét: Chuck Hagel miniszter közleményben jelezte, hogy az Egyesült Államok helikoptereket, repülőgépeket és hajókat bocsát rendelkezésre az eltűntek felkutatására, a mentési munkálatokra.

A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton valamelyest meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. A helyi katasztrófavédelm tájékoztatása szerint hatszázezer embert menekítettek ki a trópusi szélvihar lehetséges útvonalából.

Később kétszázezer visszatérhetett lakhelyére, miután kiderült, hogy megváltozott a tájfun útvonala.

MTI
MTI Hírfelhasználó