Márton-napi programok Veszprém megyében
A közelgő Márton-nap alkalmából számos programot rendeznek a hétvégén Veszprém-megyében: Tapolcára lovon érkezik Szent Márton megszemélyesítője, Veszprémben és Paloznakon családi napon elevenítik fel a szent életét, a balatoni borászatok pedig az új bor ünnepére hívják az érdeklődőket.
2013. november 8. 12:42

    Szombaton délután Szent Márton-napi családi napot, kézműves udvart és lampionos felvonulást szervez Tapolcán a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola, a Balaton-felvidéki Nagycsaládosok Egyesülete és a Szent Erzsébet Óvoda - közölték a szervezők az MTI-vel. A Templom-dombon, a katolikus iskola udvarán és épületében megrendezendő programok megelevenítik Szent Márton példaadó életét és az alakjához kapcsolódó néphagyományokat.

A katolikus templomban tartandó szentmisét követően kézműves-foglalkozások várják a gyerekeket: lampionkészítő manufaktúra, címerkészítő műhely. Megtanulhatnak tintával és libatollal írni a gyerekek, emellett különféle libás kézműves foglalkozások és táncház is várja őket. Tapolca belvárosában a lampionos felvonulást Szent Márton megszemélyesítője vezeti majd lovon, legendás köpenyébe burkolózva, miközben fanfárszóval üdvözlik.
A veszprémi Érseki Turisztikai Hivatal, a Szaléziánum Szent Márton-napi kézműves délelőttre várja a családokat kilenctől délig: megismerkedhetnek Szent Márton életével, gyertyát, őszi lámpást, Márton-ikont készíthetnek, libaterelő versenyen vehetnek részt.

A Paloznaki Civil Egyesület szombaton délután a Paloznaki Tájház udvarán és a faluházban emlékezik meg Szent Mártonról és az új borról: felelevenítik a Márton napi szokásokat, néphagyományokat, megszentelik, megáldják és megkóstolják a helyi boros gazdák újborait, majd tököt faragnak, töklámpást készítenek, közben libaételeket kóstolgatnak, amiket Fülöp László mesterszakács alkot.

A badacsonyi Sipos Borházban november 15-én várják új borral, libaételekkel, muskotálypálinkával és programokkal a hagyományos új bor ünnepére érkezőket. 

mti
MTI Hírfelhasználó