Erkel Ferencre emlékeznek Gyulán
Erkel Ferenc zeneszerzőre emlékeznek szülővárosában, Gyulán. Csütörtökön, a költő születésnapján, valamint szombaton számos program várja az érdeklődőket.
2013. november 7. 12:38

A programsorozat keretében Erkel-vetélkedő lesz csütörtökön délután a zeneszerző szülőházában, az Erkel Ferenc Emlékházban, ahol a csapatok az alkotó gyermekkorával és zenetörténeti munkásságával kapcsolatos tudásukat mérhetik össze - mondta el Németh Csaba, a Gyulai Múzeum történésze az MTI-nek.

A születésnapi ünnepségsorozat részeként csütörtökön koszorút helyeznek el a zeneszerző tiszteletére az Erkel Emlékház falán, este pedig hálaadó mise lesz Erkel Ferencért a szülőház melletti Szent József katolikus templomban. Ezt követően a városháza dísztermében a harmincéves Gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar ad jubileumi koncertet Perlaki Attila karigazgató vezényletével. A programban Erkel Ferenc művei mellett Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bach, Mendelssohn, Bárdos Lajos és Szokolay Sándor szerzeményei szerepelnek.

Szombat este az Erkel Ferenc Társaság Gyula Város Önkormányzatával közösen ünnepi koncertet rendez Erkel Ferenc születésének 203. évfordulója alkalmából a városháza dísztermében. A műsorban szerepel a Palotás és Magyar Cantate Erkel Ferenctől, Beliczay Gyula F-dúr miséje és Rózsavölgyi Márk Első magyar körtáncz című műve. A koncerten az István Király Operakórus, valamint zongorán Áchim Erzsébet működik közre, az esten Somogyváry Ákos karnagy vezényel.

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó