A Google panaszt tett még Obamánál is
A The Washington Post azt írta, hogy az NSA feltörte a Google és a Yahoo közötti kommunikációs csatornákat.
2013. november 5. 09:03
Eric Schmidt, a Google elnöke szerint felháborító és – ha igaznak bizonyul – valószínűleg törvénybe ütköző, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) feltörte a Google adatbázisait is, és megszerezte az internetes óriás több százmillió felhasználójának adatait.

Schmidt a The Wall Street Journal című lap hongkongi kiadásában hétfőn megjelent interjúban azt mondta, információi szerint az NSA mintegy 320 millió ember telefonos adatait szerezte meg azzal a céllal, hogy nagyjából 300 – valamilyen szempontból veszélyesnek tekintett – személyt azonosítson. Schmidt azt is közölte, hogy a Google az ügy miatt panaszt tett az NSA-nél, Barack Obama elnöknél és több kongresszusi tagnál is.

A The Washington Post című amerikai napilap múlt szerdán internetes kiadásában azt írta, hogy az NSA feltörte a két internetes óriás, a Google és a Yahoo közötti kommunikációs csatornákat is, és ezzel páratlanul széles körű adatgyűjtést hajthatott végre e mailekről, szöveges vagy épp audio-, illetve videotartalmakról.

A The Washington Post szerint az NSA mindehhez egy Muscular nevű programot alkalmazott, amelyet közösen működtet a GCHQ brit társszervezettel. A lap az ügynökség volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozott. Keith Alexander tábornok, az NSA igazgatója cáfolta az újság értesülését, és egy washingtoni tanácskozáson azt mondta, hogy az általa vezetett ügynökségnek nincs hozzáférése sem a Google, sem a Yahoo szervereihez.

MNO - MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó