NATO-hadgyakorlat kezdődött Lengyelországban
Húsz NATO-tagállam és több partnerország részvételével egyhetes hadgyakorlatot kezdett az Észak-atlanti Szövetség szombaton Lengyelországban. A gyakorlaton részt vesz Magyarország is.
2013. november 3. 12:23

A Steadfast Jazz fedőnevű hadgyakorlat egyes elemeit a varsói védelmi minisztérium közleménye szerint a szomszédos balti államokban tartják. A november 9-ig tartó manőverben hatezer katona vesz részt, egyedül Lengyelországból háromezer. A hadgyakorlaton mindhárom haderőnem, azaz a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő is képviselteti magát.

A nagyszabású hadgyakorlat a tagállamok közötti együttműködés erősítését célozza, különös tekintettel a rendkívüli válságok esetén bevethető, 13 ezer fős gyorsreagálású erőre (NRF).

A jövőben kétévente kerül sor hasonló hadgyakorlatra, változó helyszínekkel. Lengyelország 1999 óta a NATO-tagja. A mostani az első jelentősebb hadgyakorlat lengyel földön, és 2006 óta az atlanti szövetség legnagyobb manővere.

MTI
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó