Befejeződött a Hungaroton-archívum digitalizálása
A kiadó utolsó szalagos felvételeinek digitalizálása során több meglepetést okozó kincsre bukkantak - hangzott el a Hungaroton keddi sajtóbeszélgetésén. Elmondták, hogy a közelmúltban két felvételük kapott elismerést, az év végéig pedig nyolc új CD jelenik meg.
2013. október 29. 17:33

    Elkészült a Hungaroton internetes zeneáruházának angol nyelvű katalógusa, és teljesült a közönség másik kívánsága is: immár nemcsak mp3, hanem FLAC formátumban is beszerezhetők a zeneművek - mondta el Porkoláb Péter ügyvezető igazgató.

    Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton Music vezetője arról beszélt, hogy a klasszikus zene hívei még mindig jelentős számban tartják fontosnak a CD-vásárlást. Némi "apály" után az év végéig még nyolc friss kiadványuk jelenik meg.

    A Fotexnet kutatásokat végzett: a közönség bestsellers listáján változatlanul Bach, Beethoven és Mozart szerepel az élen, ezért a sztenderd repertoár népszerű darabjait felveszik fiatal vagy specialista előadókkal. Így készült el például Rohmann Ditta Bach három cselló szvitjét tartalmazó felvétele, és három másik szvitet is rögzítenek a közeljövőben.

    Vivaldi A négy évszak című ciklusát és a D-dúr, valamint d-moll concertóját a Capella Savaria a korabeli hangzást idézve játszotta fel. Különlegesség a romantikus zeneszerző, Végh János három vonósnégyesének felvétele az Authentic Kvartett előadásában. A magyar zenéhez nem csupán Liszt Ferencen át kötődő zeneszerző-zongoragyáros, Ignace Pleyel hat fuvolás kvartettjét Németh Pál, Vitárius Piroska, Balázs Gergely és Karasszon Dénes mutatja be az új korongon.

    Ifjú Sánta Ferenc Kossuth-díjas prímás népszerű számokat játszik új felvételén, elkészült Koncz Zsuzsa Tündérország című, az énekesnő egyéniségének kevésbé ismert vonásait bemutató anyaga is, a Katáng együttes Adorján tortája című CD-je pedig a gyerekeknek szól.
    A szakfolyóiratokban és lemezmagazinokban rendszeresen méltatásokat kapnak a Hungaroton-felvételek, a brit Gramophone a legmagasabb elismeréssel, az év felvétele díjjal jutalmazta a Bartók Új Sorozatban megjelent 1. és 2 hegedűszonátát, illetve a Szólószonátát tartalmazó CD-t. Hollós Máté úgy vélte, Kocsis Zoltán tavalyi betegségéből felépülve bizonyosan folytatni fogja a Bartók-összkiadás gondozását, hiszen fontos művek várnak felvételre.

    A Hungaroton a múlt héten a Nemzetközi Liszt Lemeznagydíjat vette át a Weiner Szász Kamaraszimfonikusok CD-jéért. Tervezik egy centenáriumi felvétel megjelentetését is: 2014 nyarán lesz Fischer Annie születésének 100. évfordulója, itthon valószínűleg az év végén, külföldön 2014 elején lát napvilágot CD-n egy reprezentatív gyűjtemény az 1950-es és 1960-as évek fordulóján készült felvételeiből.

mti
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó