Morricone-mű a lampedusai áldozatok emlékére
Az október 3-i lampedusai menekültkatasztrófa áldozatainak tiszteletére komponált zeneművet Ennio Morricone, a filmzene 94 éves olasz nagymestere.
2013. október 28. 14:56

Az ötperces szerzeményt, amely Az elsüllyedtek hangja címet viseli, november 2-án, szombaton adják elő a milánói Santa Maria Incoronata templomban különböző vallások képviselőinek jelenlétében.

A szertartáson szétosztanak 155 olyan feszületet, illetve félholdat, amelyet a menekültekkel a fedélzetükön a szigetre érkező lélekvesztők fájából faragtak lampedusai asztalosok. A ceremónián megemlékeznek mindazokról a migránsokról, akik a Földközi-tengeren való átkelés közben vesztek a mélybe.

A milánói megemlékezést és zeneművet Arnoldo Mosca Mondadori költő és kiadó, a milánói konzervatórium elnöke kezdeményezte. A neves közéleti személyiség egy lampedusai sziklán már régebben szobrot állíttatott - a Lampedusa kapuja című művet, Mimmo Paladino szobrászművész alkotását Ferenc pápa is megtekintette júliusi látogatása során.

Az október 3-i lampedusai hajótörésben több mint háromszáz menekült veszett a tengerbe.

"Amikor javasoltam Morriconénak, hogy szerezzen zenét a lampedusai halottaknak, rögtön beleegyezett, és azonnal munkához látott. Teljesen beleélte magát egy, a hazája elhagyására kényszerülő menekült szerepébe" - közölte Mosca Mondadori.

Morricone azt mondta "nagyon szomorú" művéről, hogy azzal "egy pillanatra visszaakarja adni a hangját mindazoknak, akik a tenger mélyén nyugszanak".

A menekültdráma áldozatainak emlékére komponált muzsikát - hagyományos keresztény és iszlám zeneművek mellett - a Népek Zenekara, a különböző országok és vallások fiatal zenészeiből álló együttes adja elő szombaton.

hirado.hu - MTI
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • Minden egyes hungarikum híd az emberek között
    A Hungarikum kiállítóházban a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez, ugyanis minden egyes hungarikum híd az emberek között - fogalmazott az agrárminiszter szombaton a Lakitelek Népfőiskolán.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
MTI Hírfelhasználó