Felavatták Gárdonyi Géza megújult sírhelyét
A Gárdonyi-emlékév keretében pénteken avatták fel az egri várban Gárdonyi Géza - számos szervezet és magánszemély összefogásával - megújított sírhelyét.
2013. október 26. 16:11

Az ünnepségen Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatóságának vezetője arról beszélt, hogy az egriek egy régi adósságukat törlesztették ezen a napon. Emlékeztetett arra, hogy a Gárdonyi-emlékévre 100 millió forintot különített el a Nemzeti Kulturális Alap. Az emlékév keretében egyebek mellett időkapszulát helyeztek el, emléktáblát avattak, két Gárdonyi-levél is Egerbe került és emlékkonferenciát is rendeztek. Az emlékév révén újra az országos köztudat részévé tették az író munkásságát - mutatott rá a politikus.

Nyitrai Zsolt felidézte, hogy Tordai Ányos ciszterci szerzetes kezdeményezésére, a város támogatásával nyerte el végső nyughelyét Gárdonyi Géza az egri várban. Temetésén Kosztolányi Dezső mondott beszédet. A képviselő utalt arra is, hogy nem csak a sírhely újult meg, meg fog újulni az egri vár is: az erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztésére másfél milliárd forintos támogatást sikerült elnyerni. Rázsi Botond egri alpolgármester úgy fogalmazott, hogy Eger történelmi város, amely büszke a múltjára, az örökségére. "Az elmúlt években elkezdtük ismét felfedezni, milyen kincs is számunkra 1552 és Gárdonyi Géza: a város saját évszámához és saját regényéhez kötődik az Egri Bikavér legendája és a nagy fehérbor, az Egri Csillag elnevezése is" - mondta. "A megújulás kulcsa Egerben, hogy tudjuk, kik vagyunk és mivel rendelkezünk, és tudjuk, hogy kiket követünk" - tette hozzá.

Rázsi Botond leszögezte: Gárdonyi sok más kiváló műve mellett megírta az Egri csillagokat, ezzel a városban történt csoda kitörülhetetlenül belekerült a magyar irodalomtörténet "nagy könyvébe". Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke arra emlékeztette a megjelenteket, hogy Dobó István volt, aki megvédte a várat, Pyrker János egri érsek a 19. század elején - megálljt parancsolva a rombolásnak - megmentette azt a pusztulástól, míg Gárdonyinak köszönhetjük, hogy Eger neve szerte a világon csillogón tündököl. Az ő regénye vitte be az egri várat, a várost a köztudatba - fogalmazott.

MTI
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó