Nem csitul a francia-amerikai vita
Pontatlannak és félrevezetőnek nevezte a Franciaországot érintő amerikai titkos adatgyűjtéssel kapcsolatos sajtóértesüléseket James Clapper.
2013. október 23. 16:10

Az amerikai hírszerzés igazgatója  helyi idő szerint kedd este Washingtonban a Le Monde című lapban megjelent állításokat egyenesen hamisnak nevezte.

Az újság hétfőn az NSA volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől származó dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA francia polgárok telefonbeszélgetéseit hallgatta le, és egyedül 2012. december 10. és 2013. január 8. között 70,3 millió adatot rögzített ezekről a hívásokról.

Az ügy diplomáciai viszályt keltett Párizs és Washington között, Francois Hollande elnök és Laurent Fabius külügyminiszter az amerikai kormánytól magyarázatot követelt. Hollande-dal a történtek kapcsán telefonon egyeztetett Barack Obama elnök is, aki a szövetségeseknek az amerikai kémtevékenységgel kapcsolatos aggodalmait részben érthetőnek nevezte.

Clapper azonban most visszautasította a Le Monde állításait. A 16 amerikai titkosszolgálati szervezetet koordináló igazgató kijelentette: Washington már többször is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok ugyanolyan módon gyűjt információkat, mint minden más ország. Szavai szerint ezzel nem csupán az amerikai nemzetet és annak érdekeit kívánja oltalmazni, de szövetségeseit is védelmezni kívánja a terrorista fenyegetésektől.

A Fehér Ház előző nap arra emlékeztetett, hogy Obama elnök már elrendelte a hírszerzői adatgyűjtési tevékenység felülvizsgálatát. Mégpedig azzal a céllal, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsenek az amerikai polgárok jogos biztonsági érdekeinek szavatolása és a szövetségesek állampolgárainak a magánszféra sérthetetlenségével kapcsolatos aggodalmai között.

hirado.hu - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó