Elhunyt Für Lajos
Elhunyt Für Lajos volt honvédelmi miniszter kedden hajnalban a budapesti Honvédkórházban – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium az MTI-t.
2013. október 22. 16:12

A Honvédelmi Minisztérium közleményében tudatta: saját halottjának tekinti az egykori tárcavezetőt, és osztozik a család gyászában. A miniszter temetésére a család kérésének megfelelően szűk, családi körben fog sor kerülni.

Für Lajos életútja

Für Lajos 1930. december 21-én született Egyházasrádócon. 1950-ben a Debreceni Tudományegyetem hallgatója lett, 1954-ben szerzett középiskolai történelemtanári diplomát. 1956 októbere az egyetemen érte, a debreceni Kossuth Kör titkára lett. 1956. október 26-án a debreceni Szocialista Forradalmi Bizottmány titkárává választották. Az orosz hadsereg katonái november 4-én hajnalban letartóztatták, majd rövid időre internálták. 1956 karácsonya előtt szabadult, Franciaországba menekült, ahonnan 1957. május 16-án tért haza.

Az 1963-as általános amnesztia után térhetett csak vissza a tudományos kutatói pályára, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum tudományos munkatársa lett, azonban felsőoktatási állást még évtizedekig nem kapott.

Tudományos pályáját tekintve 1958-ban bölcsészdoktori, 1971-ben kandidátusi címet, 1983-ban akadémiai doktori fokozatot szerzett. Közel kétszáz tanulmánya, cikke és tíz kötete jelent meg. 1997. január 16-án a francia becsületrend tiszti fokozatával tüntették ki, 2010-ben Bethlen Gábor-díjat kapott. Közíróként az elsők között emelt szót a határainkon túl élő magyarság sorsáért. 1990–2000 között egyetemi tanárként is dolgozott.

1987-ben részt vett az első lakiteleki találkozón, az MDF kilenc alapítójának egyike volt. 1990. május 3-tól honvédelmi miniszteri kinevezéséig a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi állandó bizottságának volt tagja. 1990. május 23-ától a Horn-kormány megalakulásáig a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere. 1991. december 15-től 1993. május 26-ig az MDF ügyvezető elnöki pozícióját töltötte be. 1994. február 19-től, Antall József halála után a Magyar Demokrata Fórum elnöke. 1996-ban kilépett az MDF frakciójából, független képviselőként dolgozott tovább.

MNO - MTI
  • Oltóanyag még nincs, de a lakossági igény hamarosan jelezhető
    Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez. "Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba" - hangoztatta.
  • KDNP-képviselő: Politizálás a lovagkirály bűvkörében
    Portrébeszélgetés Móring József Attila kereszténydemokrata politikussal: A liberális, nemzetek nélküli társadalom hívei összehangolt támadást indítottak a nemzeti, konzervatív berendezkedésű országok ellen és a hazai ellenzék beállt ebbe a kórusba. Semmi nem számít nekik, csak a hatalom megszerzése. Semmi nem szent, még a vírushelyzetet is politikai haszonszerzésre használják. Hamis videók, álhírek látnak napvilágot sorra.
  • Kovács Zoltán: az EU-nak új alapjavaslattal kell előállnia
    Magyarország nem változtatott álláspontján nyár óta, az mindvégig "egyértelmű, nyilvánvaló és őszinte" volt. "Az európai intézmények, a parlament, a bizottság és a német soros elnökség választott azóta egy más utat. Nem Magyarországot kell hibáztatni."
MTI Hírfelhasználó