A szocialista Király György volt a megrendelő?
Szabó Vendel, a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány-helyettes azt mondta: azonosították és tanúként hallgatták ki a felvétel készítésénél jelen lévő hat embert.
Utoljára frissítve: 2013. október 22. 12:50
2013. október 22. 09:46

A tanúként kihallgatott férfiak vallomásaik szerint a felvétel mobiltelefonnal, nem rejtett módon, az egyikük házában készült október 15-én, azaz két nappal a megismételt időközi önkormányzati képviselő-választás után. A felvételen látható négy férfi egy megrendezett helyzetet "játszott el". 

Múlt héten, pénteken jelentette meg a felvételt a hvg.hu, amelyen egy aktatáskás férfi úgy tesz, mintha meg akarná vásárolni a romák szavazatát. Pénzt és tűzifát ígér három férfinek, hogy a Fideszre szavazzanak még a múlt heti bajai választáson. A hamis videóról a rendőrség azt mondta, nem rejtett kamerával, hanem egy mobiltelefonnal vették fel, amiről tudtak a szereplők. Összesen hatan vettek részt a készítésében. Az is kiderült, hogy a választás után két nappal, múlt hét kedden vették fel, majd CD-re írták, és az MSZP budapesti székházába vitték.

A főkapitány-helyettes azt nem árulta el, hogy kinek a megbízására készült a videó, és hogy a felvételt ki vette át a Jókai utcai épületben. 

A rendőrség arról sem beszélt, hogy a felvételből csak az az egy példány volt, ami az MSZP székházba került, vagy létezett több is, így egyelőre az sem derült ki, hogy a hvg.hu honnan kapta meg a videót.

Király lehetett a megrendelő

A híradó úgy tudja, hogy a videó megrendelője Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke. Nála folyamatosan lobbizott egy Kőrös Gusztáv nevű férfi, aki létre akarta hozni az MSZP sporttagozatát Baján, ő azt remélhette, hogy ha szívességet tesz Király Györgynek, akkor megszerezheti a támogatását. Információink szerint, ezt használhatta fel Király György, aki megkérte Kőrös Gusztávot, hogy készítsen egy - úgymond - oktatófilmet arról, hogy a Fidesz miként vásárol szavazatokat Baján.

A mobiltelefonon rögzített felvételt egy dunaharaszti számítástechnikai üzletben íratták ki cd-re. A lemezt Király György - egy pártbeli középvezető társával együtt - vitte el az MSZP székházába. A Híradó úgy értesült, hogy az egyik kihallgatáson egy tanú arról számolt be, hogy a lemez Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyetteséhez került. A tanúnak a rendőrök megmutattak egy tablóképet, amiről a férfi kiválasztotta a szocialista politikust.

A TV2 Tények című műsorának értesülése szerint viszont a videót az MSZP-nek átadó férfi azt vallotta a rendőrségen: Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt a felvétel átadásán.

Királyt tanúként hallgatták ki

Király Györgyöt tanúként hallgatták ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. Úgy tudjuk, a nyomozók elsősorban a videó készítésének körülményeiről faggatták. A rendőrök korábban már hat tanút kihallgattak az ügyben, Király Györgyöt most ezekkel a vallomásokkal szembesítették.

A nyomozók főleg arra voltak kíváncsiak, hogy kinek és miért volt szüksége egy ilyen filmre, de igyekeztek tisztázni azt is, hogy a cd milyen módon került az MSZP székházába. Úgy tudjuk, a jogász végzettségű Király György minden kérdésre válaszolt.

Kőrös Gusztáv kilépett a DK-ból

A Demokratikus Koalíció tagja volt Kőrös Gusztáv, vagyis az a férfi, akit a Híradó információi szerint megkért az MSZP sporttagozatának elnöke, hogy készítse el a videót. Kőrös Gusztávot azóta megkérték, hogy lépjen ki Gyurcsány Ferenc pártjából - ő ezt meg is tette.

Gyurcsány Ferenc ma reggel még nem tudta, hogy a videót készítő férfi a Demokratikus Kolaíció tagja-e. Annyit mondott, hogy ha igen, akkor etikai vizsgálatot indítnak ellene. A DK pártigazgatója, Varjú László délelőtt telefonon beszélt Kőrös Gusztávval és megkérte, hogy távozzon a pártból.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője délután már arról beszélt, hogy a férfi eleget tett a kérésnek. A férfi közösségi oldalán a „Demokratikus Koalíció szerepel a politikai nézetek-mezőben. A párt facebook-oldalán pedig olvasható egy bejegyzés, amit Kőrös Gusztáv írta alá, mint a párt Pest megye 3-as számú választókerületének elnökségi tagja.

Az M1 Híradója szerette volna őt is megszólaltatni az ügyben, ez azonban nem sikerült.  

Nem szóltak a felvételről

Mi ebben nem vagyunk érintettek - szó szerint ezt mondta a Ma reggelben Mesterházy Attila a videóval kapcsolatban. A rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a felvételt több mint egy nappal a nyilvánosságra kerülése előtt megérkezett az MSZP székházába.

A szocialisták szóvivője, Török Zsolt a rendőrségi sajtótájékoztató után nem is cáfolta, hogy kaptak egy ilyen videót, aminek kapcsán feljelentést is tettek. Mesterházy Attila még pénteken azt mondta a Fidesz szóvivőjéről a bajai választással kapcsolatban, hogy „csak akkor nem hazudik, amikor nem jár a szája”.

Elképesztőnek nevezte a hvg.hu-n megjelent videót, arról viszont nem beszélt, hogy előző nap az MSZP székházába bárki bevitte volna a felvételt. A baloldali pártok kérték a bajai választási eredmény megsemmisítését. Bár Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese már csütörtökön feljelentést tett a rendőrségen, tehát ismerni kellett a videót, az ATV péntek esti műsorában mégsem mondta azt, hogy ezt az MSZP már a megjelenése előtt megkapta.

Szombaton több újság és internetes oldal is arról írt, hogy egyre több jel utal arra, hogy megrendezett jelenet lehet a felvételen. Először a Magyar Hírlap jelentett meg részleteket arról, hogy gyanús a videó és az azon szereplő emberek. A 444.hu pedig azt írta: "Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”.

Ellenzéki politikusok még vasárnap is azt valószínűsítették, hogy valódi a felvétel. Szigetvári Viktor, a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM társelnöke világbotrányt emlegetett. Juhász Péter a Bajnai Gordon-féle pártszövetség másik társelnöke pedig valódinak tartotta a felvételt. Karácsony Gergely is arról beszélt, hogy szerinte nem manipulált a videó, de ha mégis, akkor teljesen kizártnak tartja, hogy valamelyik ellenzéki párt csinálta volna.

Fidesz: Az MSZP tisztázza magát

A Fidesz azt várja el az MSZP-től, hogy tisztázza magát a bajai videó ügyében. Rogán Antal hozzátette: a rendszerváltás óta először keveredik bele egy parlamenti párt bizonyítékhamisítási ügybe. Ahogy fogalmazott: mára kiderült, hogy az MSZP részese a bajai időközi választással összefüggő felvétel ügyének. Hozzátette: azt mondta: azt várják el a hatóságoktól, hogy a törvény teljes szigorával sújtsanak le mindazokra, akik a hamisítási ügyben részt vettek.

A KDNP aljas dolognak tartja a felvétel hamisítást és kíváncsi arra, hogy az MSZP és a DK kezdeményez-e vizsgálatot párttagjaik körében. Az LMP szerint a bajai ügy a magyar politikai kultúra mélypontja.

A Jobbik szerint semmi meglepő nincs abban, ami bajai videó ügyében történt. Szóvivőjük, Mirkóczki Ádám az ellenzéki és a kormánypártokat is bírálta.  

HVG: súlyos hibát követtünk el

„Olyan forrásból kaptuk a felvételt, aminek hitelességében nem volt okunk kételkedni” - ezt mondta a hvg.hu főszerkesztője a 444.hu-nak. Gavra Gábor azt nem árulta el, hogy ki adta oda nekik a videót. „Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján" - ezzel a címmel jelent meg a videó a hvg.hu-n pénteken. Vasárnap késő este elismerték, hogy súlyos, megengedhetetlen hibát követtek el, amikor azt állították, hogy a felvétel bizonyíték a csalásra.

A főszerkesztő hétfőn nem akart nyilatkozni az ügyről, és írásban sem válaszoltak arra a kérdésre, hogy kitől kapták a felvételt, ki volt az a forrás, akinek a hitelességében nem volt okuk kételkedni.

Mesterházy: Király György visszautasítja a vádakat

Király György visszautasítja a vele szemben megfogalmazott vádakat - közölte Mesterházy Attila MSZP-elnök kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A pártelnök elmondta: reggel találkozott a párt sporttagozatának alelnökével, akiről az M1 hétfő esti Híradójában az hangzott el, ő rendelte meg a bajai időközi választással kapcsolatban készült videofelvételt.

Mesterházy Attila elmondta: Király György ezt cáfolta, neki pedig nincs oka kételkedni szavaiban. A sporttagozat alelnöke erről rendőrségi vallomást is tett, és hamarosan egy közleményt is kiad - közölte a párelnök, megjegyezve: nem indítottak etikai eljárást Király György ellen.

A pártelnök megismételte: sem az MSZP-nek, sem egyetlen politikusának nincs köze a videó elkészültéhez.

M1 Híradó
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó