Hamisítvány a bajai videó?
A Híradó információi szerint a rendőrségi vizsgálat azt igazolja, hogy hamis, illetve manipulált az a felvétel, amit pénteken tett közzé a HVG.hu.
2013. október 20. 18:17

A Híradó kérdésére a rendőrség annyit válaszolt, hogy az ügyben az eddig nyilvánosságra hozott információkon kívül továbbiakat nem közöl. A Híradó információi szerint a felvételen látható aktatáskás férfi G. Róbert Baja egyik városrészében, Bajaszentistvánon lakik.

A felvételekről tegnap a sajtóban több helyen is azt írták, hogy olcsó választási trükk-film, illetve kamu videó. A 444.hu újságírói különösnek tartják a felvételt. A lap úgy fogalmaz: "Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: minden benne van, amit az ellenzék eddig vádként felsorolt a Fidesszel szemben".

A Magyar Hírlap az egyik internetes közösségi oldalon megtalálta az aktatáskás férfit, akiről a családi fotók alapján kiderült: valójában nem vendégként érkezett, hanem a saját lakásán készülhetett a videó, ami arra utalhat, hogy megrendezett jelenetről lehet szó.

A Magyar Hírlap szerint az internetre feltöltött fotókból arra is lehet következtetni, hogy a felvételen látható kislány G. Róbert lánya vagy más ismerőse.

A hír24-nek egy profi operatőr azt nyilatkozta: a felvétel technikai részleteiből, arra lehet következtetni, hogy ez nem rejtett kamerás felvétel. Az operatőr azt valószínűsíti, hogy egy, a szobában álló ember rögzíthette a telefonjával.

A HírTV megtalálta a videó főszereplőjét

A HírTV megtalálta azt a férfit, aki a hvg.hu által közzétett videón 200 ezer forintot ígért bajai romáknak azért, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak a múlt vasárnapi időközi választáson - közölte a mno.hu vasárnap délután.

A tudósítás szerint G. Róbert csak pénzért - legkevesebb háromszázezer forintért - lett volna hajlandó elárulni, hogy valójában hogyan készült a felvétel.

A pénteken nyilvánosságra került videón még Józsinak szólított G. Róbert azt nem tagadta, hogy az ő házában készült a felvétel, de azt nem hajlandó elárulni, hogy milyen körülmények között. Azt állítja, ő nem vette észre, hogy valaki felvette a beszélgetést - írták. Az mno.hu szerint a férfi arra a kérdésre, miszerint előre megrendezett volt-e a felvett jelenet, nem adott határozott választ. Azt azonban közölte: ha továbbra is erről az ügyről szólnak majd a híradások, mindenről kitálal, és ezt korábban "odafönt" is elmondta.

A férfi azt is elmondta a HírTV-nek, hogy Baján két családi ház tulajdonosa, de Kecskeméten és Budapesten is van lakása. Állítása szerint büntetve nem volt. Országos hálózatot működtető őrző-védő cégben érdekelt, de hivatalosan betegápolóként dolgozik.

Feltűnő az is, hogy távozáskor az állítólagos közvetítő mindenkivel kezet fog, aki az asztal körül ül, a kamerát tartó emberhez azonban nem lép oda. Ez is azt a gyanút erősíti, hogy megrendezett a jelenet.

A Híradó információi szerint a videón szereplő másik három férfi Baja 20 kilométeres körzetében lévő két másik településen él.

Nyomoz a Bács megyei rendőrség

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság - közölte a szervezet szóvivője.

Mihályné Bornemisza Eleonóra rendőr alezredes azt mondta, a megyei rendőr-főkapitányság pénteken rendelt el nyomozást feljelentés alapján a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Hozzátette: az ügyről további részleteket nem kívánnak közölni, így azt sem, kinek a feljelentése alapján indult eljárás.

A bajai 32-es szavazókörben egy hete megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.

A Fidesz pénteken közölte, hogy feljelentést tett egy, a hvg.hu által közölt videofelvétel miatt, amelyen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt meg tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is a Fideszre szavaznak a bajai időközi választáson.

Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő akkor emlékeztetett arra, hogy október 12-én is feljelentést tettek a rendőrségen egy álfideszes ismeretlen tettes ellen, aki Baját járta, és választópolgároktól azt kérte, hogy szavazzanak a párt jelöltjére, amiért viszonzásul tíz mázsa fát ajánlott.

Mesterházy Attila MSZP-elnök pénteken bejelentette: a bajai időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezi a baloldali ellenzék. Azt mondta: az európai demokráciákban példátlan, hogy egy kormányzó párt a bajaihoz hasonló választási csalásba keveredjen.

A Demokratikus Koalíció pénteken azt közölte, feljelentést tesznek és a legfőbb ügyészhez fordulnak a videofelvétel miatt.

Az MSZP szerdán tudatta, hogy feljelentést tettek a Bács megyei rendőrségen ismeretlen tettes ellen a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Szerintük a választásról megjelent sajtóhírek alapján "valószínűsíthető, hogy a választókat ismét szervezetten utaztatták, mobiltelefonokat ígértek nekik, illetőleg tűzifa osztására is sor kerülhetett a szavazatok manipulálása, jogellenes megszerzése érdekében".

M1 Híradó
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzet betleheme
  Hazánk keresztény alapértékeinek megerősítését is szolgálja a nemzet betleheme az ország főterén, a Parlament előtt.
 • Kárpátaljai magyarjainknál az államelnök
  Magyarokkal együtt vett részt református istentiszteleten Novák Katalin köztársasági elnök Beresgszászon, kárpátaljai látogatásán.
 • A brüsszeli bürokrácia visszaél a hatalmával
  "Egyes-egyedül a magyar baloldali ellenzék az, amelynek az az egyetlen egy politikai célkitűzése az európai politikában, hogy áskálódjon a saját hazája ellen" - jegyezte meg Deutsch Tamás, hozzátéve, ennek ékes bizonyítéka volt a határozat megszavazása. "Nem kevesebbet támogattak, mint hogy vegyék el a pedagógusoktól az ő béremelésük feltételeit szolgáló európai uniós forrásokat".
MTI Hírfelhasználó