Felfüggesztették a Jobbikos képviselő mentelmi jogát
Három parlamenti képviselő mentelmi jogáról is szavazott a legutóbb Országgyűlés. Ferenczi Gábornak a Jobbik képviselő mentelmi jogának felfüggesztését jóvá hagyta halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége megalapozott gyanúja miatt .A véleményük közlése miatt a többszörösen feljentett fideszes mohácsi polgármester, és a kereszténydemokrata Rubobovszky György mellett viszont egyértelműen kiáll az Országgyűlés többsége.
2013. október 21. 10:34

Ferenczi Gábor

 

A legfőbb ügyész úr átiratában indítványozta Ferenczi Gábornak a Jobbik képviselő mentelmi jogának felfüggesztését halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége megalapozott gyanúja miatt.

 

Az indítvány szerint Ferenczi Gábor 2013. május 21-én 7 óra 20 perckor Ajka belterületén gépkocsijával elütött egy 93 éves asszonyt, aki 15 perccel később a baleset következtében a mentőautóban elhunyt. A sértett szándéka az úttesten való átkelést illetően egyértelműen felismerhető volt, szól az indítvány, Ferenczi Gábor ennek ellenére nem kezdett lassító fékezésbe, hanem akkor vészfékezett, amikor a lecsökkent távolság miatt a balesetet már nem tudta elkerülni.

 

A mentelmi bizottság az ügyet 2013. október 8-ai ülésén tárgyalta. Az ülésen megjelent Ferenczi Gábor képviselő úr, az ügy körülményeit ismertetve elmondta, hogy a baleset helyszínén gyalogátkelőhely nem volt, továbbá nem lépte túl a megengedett 50 kilométeres sebességet. Fékezett, de nem tudott megállni, álláspontja szerint a balesetet nem lehetett elkerülni.

.

A mentelmi bizottságnak közvádas ügyekben töretlen gyakorlata az, hogy a mentelmi jog felfüggesztését javasolja a tisztelt Háznak, mivel ez szolgálja tekintélyének megóvását, s az érintett képviselő érdeke is az, hogy az ügy az erre hivatott igazságszolgáltatási szervek előtti eljárásban tisztázódjék. Mindezek alapján a bizottság egyhangú szavazattal azt javasolta a Tisztelt Háznak, hogy Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel.

 

A mentelmi jog felfüggesztéséhez a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az Országgyűlés elfogadta a bizottság javaslatát: 319 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett Ferenczi Gábor mentelmi jogát felfüggesztette.

 

Szekó József

 

A Pécsi Járásbíróság a indítványozta Szekó József  a Fidesz országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel ellene Polgár Károly mohácsi lakos feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt. Eszerint Szekó József polgármester 2013. május 30-án, az önkormányzati képviselő-testület ülésén a feljelentővel kapcsolatosan valótlan, becsületsértő kijelentéseket tett.

 

A mentelmi bizottság az ügyet 2013. október 8-i ülésén tárgyalta, s hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékeléseivel. A magánvádas ügyekben követett, a mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlat, a mentelmi jog célja, hogy az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani. Mindezekre tekintettel 6 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Szekó József országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

Az Országgyűlés elfogadta a bizottság javaslatát: az adott ügyben.277 –en voksoltak a felfüggesztés ellenében, 38 igen és 7 tartózkodás kíséretében Szekó József mentelmi jogának megtartása érdekében.

 

***

 

A másik ügyben szintén a Pécsi Járásbíróság indítványozta Szekó József országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését, mivel ellene Németh Imre mohácsi lakos is feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt. Eszerint Szekó József polgármester 2013. május 30-án az önkormányzati képviselő-testület ülésén vele szemben is becsületsértő kijelentést tett.

 

A mentelmi bizottság október 13-ai ülésén megtárgyalta, s az előbb már ismertetett indokokra való tekintettel a mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Szekó József országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ezúttal se függessze fel.

 

Az Országgyűlés elfogadta a bizottság javaslatát: az adott ügyben. 283 – an voksoltak a felfüggesztés ellenében,  33 igen és 1 tartózkodás kíséretében mentelmi jogának megtartása érdekében.

 

 

 

Rubovszky György

 

DR. SIMON GÁBOR, a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Ahogy elnök úr is mondta, a Kazincbarcikai Járásbíróság átiratában indítványozta dr. Rubovszky György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel vele szemben Cziffel Tiborné kazincbarcikai lakos feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt. A feljelentés szerint dr. Rubovszky György országgyűlési képviselő 2013. május 13-án az Országgyűlés plenáris ülésén a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság előadójaként dr. Daher Pierre mentelmi ügyének ismertetésekor a feljelentővel szemben a becsülete csorbítására alkalmas kijelentést tett.

 

A mentelmi bizottság az ügyet 2013. október 8-ai ülésén tárgyalta. A mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével. A magánvádas ügyekben követett, a mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani, különösen az érintett plenáris ülésen történő képviselői tevékenységének gyakorlásánál.

 

Mindezekre tekintettel a mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy dr. Rubovszky György országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

***

 

Az Országgyűlés elfogadta a bizottság javaslatát: 282– en voksoltak a felfüggesztés ellenében, 34 szorgalmazása ellenében, tartózkodók nélkül.

Bartha Szabó József
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó