Felfüggesztették a Jobbikos képviselő mentelmi jogát
Három parlamenti képviselő mentelmi jogáról is szavazott a legutóbb Országgyűlés. Ferenczi Gábornak a Jobbik képviselő mentelmi jogának felfüggesztését jóvá hagyta halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége megalapozott gyanúja miatt .A véleményük közlése miatt a többszörösen feljentett fideszes mohácsi polgármester, és a kereszténydemokrata Rubobovszky György mellett viszont egyértelműen kiáll az Országgyűlés többsége.
2013. október 21. 10:34

Ferenczi Gábor

 

A legfőbb ügyész úr átiratában indítványozta Ferenczi Gábornak a Jobbik képviselő mentelmi jogának felfüggesztését halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége megalapozott gyanúja miatt.

 

Az indítvány szerint Ferenczi Gábor 2013. május 21-én 7 óra 20 perckor Ajka belterületén gépkocsijával elütött egy 93 éves asszonyt, aki 15 perccel később a baleset következtében a mentőautóban elhunyt. A sértett szándéka az úttesten való átkelést illetően egyértelműen felismerhető volt, szól az indítvány, Ferenczi Gábor ennek ellenére nem kezdett lassító fékezésbe, hanem akkor vészfékezett, amikor a lecsökkent távolság miatt a balesetet már nem tudta elkerülni.

 

A mentelmi bizottság az ügyet 2013. október 8-ai ülésén tárgyalta. Az ülésen megjelent Ferenczi Gábor képviselő úr, az ügy körülményeit ismertetve elmondta, hogy a baleset helyszínén gyalogátkelőhely nem volt, továbbá nem lépte túl a megengedett 50 kilométeres sebességet. Fékezett, de nem tudott megállni, álláspontja szerint a balesetet nem lehetett elkerülni.

.

A mentelmi bizottságnak közvádas ügyekben töretlen gyakorlata az, hogy a mentelmi jog felfüggesztését javasolja a tisztelt Háznak, mivel ez szolgálja tekintélyének megóvását, s az érintett képviselő érdeke is az, hogy az ügy az erre hivatott igazságszolgáltatási szervek előtti eljárásban tisztázódjék. Mindezek alapján a bizottság egyhangú szavazattal azt javasolta a Tisztelt Háznak, hogy Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel.

 

A mentelmi jog felfüggesztéséhez a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az Országgyűlés elfogadta a bizottság javaslatát: 319 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett Ferenczi Gábor mentelmi jogát felfüggesztette.

 

Szekó József

 

A Pécsi Járásbíróság a indítványozta Szekó József  a Fidesz országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel ellene Polgár Károly mohácsi lakos feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt. Eszerint Szekó József polgármester 2013. május 30-án, az önkormányzati képviselő-testület ülésén a feljelentővel kapcsolatosan valótlan, becsületsértő kijelentéseket tett.

 

A mentelmi bizottság az ügyet 2013. október 8-i ülésén tárgyalta, s hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékeléseivel. A magánvádas ügyekben követett, a mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlat, a mentelmi jog célja, hogy az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani. Mindezekre tekintettel 6 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Szekó József országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

Az Országgyűlés elfogadta a bizottság javaslatát: az adott ügyben.277 –en voksoltak a felfüggesztés ellenében, 38 igen és 7 tartózkodás kíséretében Szekó József mentelmi jogának megtartása érdekében.

 

***

 

A másik ügyben szintén a Pécsi Járásbíróság indítványozta Szekó József országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését, mivel ellene Németh Imre mohácsi lakos is feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt. Eszerint Szekó József polgármester 2013. május 30-án az önkormányzati képviselő-testület ülésén vele szemben is becsületsértő kijelentést tett.

 

A mentelmi bizottság október 13-ai ülésén megtárgyalta, s az előbb már ismertetett indokokra való tekintettel a mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Szekó József országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ezúttal se függessze fel.

 

Az Országgyűlés elfogadta a bizottság javaslatát: az adott ügyben. 283 – an voksoltak a felfüggesztés ellenében,  33 igen és 1 tartózkodás kíséretében mentelmi jogának megtartása érdekében.

 

 

 

Rubovszky György

 

DR. SIMON GÁBOR, a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Ahogy elnök úr is mondta, a Kazincbarcikai Járásbíróság átiratában indítványozta dr. Rubovszky György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel vele szemben Cziffel Tiborné kazincbarcikai lakos feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt. A feljelentés szerint dr. Rubovszky György országgyűlési képviselő 2013. május 13-án az Országgyűlés plenáris ülésén a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság előadójaként dr. Daher Pierre mentelmi ügyének ismertetésekor a feljelentővel szemben a becsülete csorbítására alkalmas kijelentést tett.

 

A mentelmi bizottság az ügyet 2013. október 8-ai ülésén tárgyalta. A mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével. A magánvádas ügyekben követett, a mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani, különösen az érintett plenáris ülésen történő képviselői tevékenységének gyakorlásánál.

 

Mindezekre tekintettel a mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy dr. Rubovszky György országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

***

 

Az Országgyűlés elfogadta a bizottság javaslatát: 282– en voksoltak a felfüggesztés ellenében, 34 szorgalmazása ellenében, tartózkodók nélkül.

Bartha Szabó József
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó