Bővül a családi adókedvezmény
Jövőre 50-60 milliárd forinttal is több pénz maradhat a magyar családoknál, ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát a családi adókedvezmény kiszélesítéséről.
2013. október 20. 11:10

A családi adókedvezményt eddig mintegy 600 ezer család vette igénybe, 2014-től viszont mintegy 900 ezer családra, majdnem 5 millió állampolgárra vonatkozik majd.

Pénteken jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő, hogy a kormány kiszélesíti a családi adókedvezményt. Tehát azt már nemcsak az adóból, hanem a nyugdíj- és az egészségügyi járulékból is le lehet vonni.

A híradóban szereplő háromgyerekes Majoros családnál például, ahol 300 ezer forint a szülők bruttó jövedelme, eddig 244 500 Ft maradt meg. Jövőre ez 295 500 forint lesz. A különbség náluk több mint ötvenezer forint.

A Fidesz frakcióvezetője az M1 Az Este című műsorában azt mondta, szerinte ez a kiskeresetű, gyermeket nevelő családok számára nagy segítség.

"Egy minimálbéres kereső, aki három gyereket nevel, egy fillér adót nem fog fizetni a következő esztendőben, sőt egy fillér nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási járulékot sem. Az ő bruttó jövedelme a nettó jövedelme lesz, egy az egyben kézhez fogja kapni"- fogalmazott.

A híradónak nyilatkozó adószakértő szerint jelentősen csökkennek majd a kiskeresetűek adóterhei. Ha két szülő összjövedelme 618 ezer forint alatti havonta, akkor a család ezzel a változással jól jár - magyarázta Vámosi-Nagy Szabolcs. Hozzátette: ha kétgyerekes családról van szó, és az összjövedelmük 125 ezer forint alatti - például az egyik minimálbéres a másik pedig otthon marad a gyerekkel - akkor ő is jobban jár.

A családi adókedvezményt eddig mintegy 600 ezer család vette igénybe, 2014-től viszont mintegy 900 ezer családra, majdnem 5 millió állampolgárra vonatkozik majd.

M1- Az Este
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Európa alatt
  Egy szélsőséges figura „nácinak" minősített egy demokratikusan megválasztott vezetőt: ezzel próbálván lezülleszteni az európai politikai életet. Párttársainak kellene megfékezni a dühöngőt, de nem teszik.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó