Rétvári: egyre többen követik a magyar modellt Európában
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint egyre többen követik a magyar modellt az Európai Unióban.
2013. október 18. 14:07

    Erről Rétvári Bence beszélt a Kereszténydemokrácia, közpolitika és közerkölcs a mai Európában címmel rendezett nemzetközi konferencián pénteken a fővárosban.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára kiemelte: Magyarország támogatóinak a száma egyre nő, a gazdasági intézkedéseket és a politikai irányvonalat tekintve egyaránt, azaz "az idő nekünk dolgozik".

A KDNP alelnöke szerint az elmúlt három év kormányzásában minden benne volt, ami a kereszténység számára fontos, és semmi olyan eleme nem volt, ami vállalhatatlan lenne. Kiemelte, hogy az új magyar alaptörvény rögzíti a házasság, a család, az emberi élet, és méltóság védelmét. Kitér arra, hogy az emberi életet a fogantatás pillanatától óvni kell, és deklarálja az emberi klónozás tilalmát. Összegzése szerint az alaptörvény és a sarkalatos törvények az egységes keresztény értékrend szerint íródtak.

Hozzátette: napjaink külsőségekre építő imázspolitizálása idején olyan politikát kell megvalósítani, ami nemcsak megőrzi tisztán a világnézeti, keresztény elveket, hanem vonzóvá, "fogyaszthatóvá" is teszi ezeket.
Ha nincs erkölcs, moralitás a politikában, és nincs kereszténység, akkor nem számít az emberi méltóság sem - mutatott rá. Kereszténység nélkül csak a verseny, a fogyasztás, az emberi "öntörvény" lenne - fejtette ki, majd kiemelte: a közös európai értékrendet a keresztény értékrend jelenti.
Rétvári Bence hangsúlyozta azt is, hogy ők a nép felhatalmazásán nyugvó, plebejus politizálást folytatnak, szemben a baloldali politikusokkal, akik azt gondolják, ha külföldre mennek, és Magyarországra árulkodnak, akkor ebből nekik egyfajta politikai legitimitásuk lesz.
Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke azt mondta: a kereszténység az örök alapja a közéletnek. Kiemelte: Európa megtagadta keresztény gyökereit, aminek következményei már láthatóak.

Az elnök úgy fogalmazott: Magyarország büszke, hogy miniszterelnöke kimondta, engedtessék meg Európában, hogy a kereszténység is érték legyen.
Nem igaz az a sokféle negatív állítás, vád, gyalázkodás, ami a magyar nemzet ellen irányul, ezek "idegenszívű hazaárulóktól származnak" - fejtette ki.
Kitért arra is: ez a kormány mutatott rá, hogy milyen mértékben tarthatatlan egyes kérdésekben a kettős mérce alkalmazása.
Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány elnöke rámutatott: a kereszténység örök értékeket fogalmaz meg, és ezeken kell alapulnia a közéletnek. A keresztényeknek azt kell előmozdítaniuk, azon kell munkálkodniuk, hogy ezen értékek mindenki számára maguktól értetődők legyenek.

Danku Péter, az Európai Keresztény Politikai Alapítvány (ECPF) magyar elnökségi tagja szintén az értékalapú politizálást hangsúlyozta. A XX. század értékvesztése után múlhatatlanul szükség van a lelki, szellemi és közéleti, politikai megújulásra - emelte ki, hozzátéve: páneurópai, keresztény összefogás kell.

David Fieldsend, a Care for Europe igazgatója, az ECPF elnöke azt hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig is része volt az európai kereszténydemokrata politizálásnak. 

mti
  • Tudatgyilkosok, lélekmérgezők támadják a kultúrát
    A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban, az elismeréseket pénteken adták át Budapesten.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó