Az EP nem foglalkozik a szlovák állampolgárságuktól megfosztottak ügyével
Szégyenteljes módon lekerült az EP petíciós bizottságának napirendjéről az a beadvány, amelyet Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Gubík László nyújtott be.
Utoljára frissítve: 2013. október 17. 18:18
2013. október 17. 17:29

A törvény értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felvesz egy másik állampolgárságot. A petíciós bizottság májusban tárgyalta először a petíciót, és akkor még úgy döntött, hogy mindaddig nem határoz a beadványról, amíg a szlovák alkotmánybíróság állást nem foglal az ügyben.

Ennek ellenére a bizottság napirendjéről határozó, a döntéseket előkészítő koordinátorok úgy döntöttek, hogy lezárják az ügyet.

Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő a bizottság ülésen szóvá tette, hogy korábban más döntés született. Szerinte a koordinátorok eljárási hibát vétettek, amikor a bizottság korábbi döntését "megerőszakolván" az ügy lezárásáról döntöttek, holott néppárti és szociáldemokrata képviselők is jelezték, ellenzik a petíció levételét a napirendről.

"Nem hiszem, hogy az eljárási szabályzat lehetővé teszi, hogy a koordinátorok felülírhassák a képviselők, a bizottság döntését" - fogalmazott Bagó, aki hozzátette, hogy szerinte lejáratja a bizottság tekintélyét, ha a kisebbség a többségi akaratot felülírja.

"Szégyenletesnek és gyalázatosnak tartom ezt a sumákolást" - közölte a fideszes politikus, aki azt is kijelentette, hogy emiatt az eljárás miatt Martin Schulzhoz, az EP elnökéhez és a parlament főtitkárságához fog fordulni.

Erminia Mazzoni, a petíciós bizottság elnöke, aki szintén az Európai Néppárt képviselője, ismertette a frakciókat képviselő koordinátorok döntését, miszerint a napirenden tartást a néppárti koordinátor támogatta, az Egyesült Európai Baloldal képviselője tartózkodott, a többiek pedig a lezárás mellett foglaltak állást, így megvolt a többség a koordinátori döntéshez, miszerint leveszik a petíciót a napirendről. Az elnök Bagó Zoltánnak válaszolva közölte, hogy a koordinátorok megvizsgálták, hogy megalapozottak-e azok az érvek, amelyek a beadvány napirenden tartása mellett szóltak, és a többség úgy ítélte meg, hogy a lezárás mellett felhozott érvek erősebbek.

A szlovákiai Magyar Közösség pártjából Bauer Edit szintén értetlenségének adott hangot, hogy hogyan hozhatnak a koordinátorok ilyen döntést, és azt is közölte, hogy ha ezt a petíciót most le is zárja a bizottság, újat fognak készíteni, az állampolgárságtól való megfosztás ugyanis szerinte teljesen bizonytalan helyzetbe hozza az érintetteket. Bauer párttársa, Mészáros Alajos szerint szintén eljárási hiba történt; először, amikor májusban zárt ülésen tárgyalták az ügyet, másodszor pedig most.

- "Erről szól az EU? Ez a mi integrációs politikánk? Hát akkor szégyellhetjük magunkat!" - szögezte le Mészáros.

Erminia Mazzoni válaszában tudatta: a bizottság plénuma mandátumot adott a koordinátoroknak arra, hogy meghozzák a végső döntést ebben az ügyben, vagyis a koordinátoroknak teljes mértékben jogukban állt a petíció lezárásáról dönteni, ezért senki nem beszélhet eljárási szabálytalanságról. 

* * *

Lesújtónak, politikai erőfitogtatásnak tartja az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságának döntését, hogy a testület csütörtökön lezárta, vagyis levette napirendjéről a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványát. Gubík László a beadvány társszerzője bízik benne, hogy a döntés nem befolyásolja majd a szlovák alkotmánybíróságnak az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos döntését.

A beadvány készítője, Lomnici Zoltán szerint a bizottság a döntéssel azt üzente az állampolgársági törvényt vizsgáló szlovák alkotmánybíróságnak, hogy Európát nem érdeklik az egyes tagállamokban a kisebbségek ellen elkövetett atrocitások.

"A döntés nemcsak a felvidéki magyarokat, hanem az egész magyar nemzetet is sérti" - mondta az MTI-nek az EMT-elnök, aki szerint a döntés annak is bizonyítéka, hogy a szlovák fél minden áron szeretné eltussolni a felvidéki magyarokat ért jogsértéseket.

Gubík László - a petíciós beadvány társszerzője, akit korábban éppen a szlovák állampolgársági törvény rendelkezéseire hivatkozva fosztottak meg szlovák állampolgárságától - a bizottság csütörtöki döntésért indokolatlannak és megmagyarázhatatlannak minősítette, tekintettel arra, hogy a testület májusban úgy döntött: a beadványt addig napirenden tartja, amíg a szlovák jogszabályt vizsgáló alkotmánybíróság azt nem véleményezi.

"Nem értem, miért volt szükség arra, hogy a bizottság néhány hónap elteltével felülbírálja saját döntését" - mondta Gubík László. Hozzátette: bízik benne, hogy mindez nem befolyásolja majd a szlovák alkotmánybíróság döntését

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó