Nézőpont Intézet: erős többséget szerezhet a Fidesz a választásokon
A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása és mandátumbecslése szerint a Fidesz-KDNP 116 mandátumot szerezne, ha most lennének az országgyűlési választások, ez a szám tizenhéttel kevesebb, mint a mandátumok kétharmada.
2013. október 16. 16:31

    Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzésben az olvasható: a 2013. október 7. és 10. között, 1000 ember telefonos megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás szerint az MSZP és a Demokratikus Koalíció közösen 49, a Jobbik 15, az Együtt-PM 13, az LMP pedig 6 mandátumhoz jutna a 199 fős parlamentben. A frakciózsugorodás így elsősorban a kormánypártokat és a Jobbikot érinti, a baloldal akár növelheti is a képviselőinek számát.

    A választási részvételüket biztosra ígérő potenciális szavazók pártpreferenciájának figyelembevételével a leadott voksok 44 százaléka jutott volna a kormánypártoknak, 35 százaléka az MSZP-Együtt-PM-DK-tábornak, 14 százaléka pedig a Jobbiknak. Az LMP valószínűleg bejutna a parlamentbe, hiszen a potenciális szavazók 6 százaléka támogatja a pártot.

    A közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett ötöde támogatja a baloldali pártokat (13 százalék az MSZP-t, 5 százalék az Együtt-PM szövetséget, további 2 százalék pedig a DK-t), tizede a Jobbikot, 5 százaléka pedig az LMP-t.
    A közlemény szerint az ellenzéki pártok a választásra jogosultak 7 százalékának bizonytalan, de kormányváltó hangulatban keresgélő táborára építhetik a következő hónapok kampányát. A maguknak pártot nem találók kétharmada ugyanakkor nem szeretne kormányváltást 2014-ben - írták.

    A Nézőpont Intézet hozzátette: egy most vasárnapi szavazáson az összes megkérdezett 56 százaléka venne részt. Az aktív szavazók 41 százaléka szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel, 13 százaléka az MSZP-vel, 12 százaléka a radikálisokkal, 7 százaléka az Együtt-PM politikájával, 6 százaléka pedig az LMP-vel - derül ki a kutatás eredményeiből.

mti
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó