Mától kötelező beszerelni az érzékelőt
Kötelező szén-monoxid-mérőket szerelni azokba a bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, kórházakba és szálláshelyekre, ahol nyílt égésterű gázkazánok működnek.
2013. október 15. 09:09

Keddtől minden olyan bölcsődében, óvodában, iskolában, kórházban és a szálláshelyen is kötelező lesz felszerelni az érzékelőt, ahol ilyen nyílt égésterű kazánnal fűtenek. Ezentúl pedig a kéményseprők ellenőrzik is a berendezéseket.

A szakember szerint az sem mindegy, milyen riasztó szerelnek fel. Egy felmérés szerint 10-ből 8 készülék ugyanis szinte használhatatlan. Olyan készüléket érdemes vásárolni, amelyeknek megfelelő minőségi bizonyítványa, magyar nyelvű használati utasítása van, a készüléken pedig feltüntették a szavatossági idejét – mondta Király József, a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője.

Október 15-től azok az új épületek, ahol nyílt égésterű kazán található, csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha szén-monoxid mérőt is beszerelnek.

A kéményseprőknek ezentúl igazolható módon kell értesíteniük a tulajdonosokat a kötelező éves ellenőrzésről, és azokat a kéményeket, ahol már volt gond, csak akkor lehet újra használni, ha átvizsgálta egy kéményseprő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdú Márton azt mondta: a változások célja, hogy minél biztonságosabbak legyenek azok a helyiségek, ahol nyílt égésterű tüzelő, fűtő berendezések vannak, így ősszel a fűtési szezon elején ez az időzítés célszerű volt.

A hatóság egyelőre nem büntet, csak felszólítja a tulajdonosokat, ha hiányoznak a mérők. Mégis azt kérik mindenkitől, saját biztonsága érdekében szerelje fel a jelzőket.

M1 Híradó
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó