Orbán Viktor a Hősök terén mond ünnepi beszédet
A miniszterelnök október 23-án, a Szabadság napján a budapesti Hősök terén mond ünnepi beszédet. Az ellenzék a Műegyetem előtt lép fel.
2013. október 9. 11:57

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, október 23-án a nemzeti ünnep eseményei reggel 8 órakor kezdődnek a Hősök terén, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország nemzeti lobogóját.

A Terror Házánál, a Hősök falánál 15 órakor ünnepélyes gyertyagyújtásra várják az emlékezőket, majd 16 órakor a Hősök terén beszédet mond Orbán Viktor kormányfő.

Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egy színpadon áll majd október 23-án

„A szabadság összeköt 1956–2013” címmel a Műegyetem rakparton fog közös demonstrációt tartani a demokratikus ellenzéki oldal szinte mindegyik pártja – ezt Juhász Péter, az Együtt–PM egyik társelnöke jelentette be, miután tárgyalt a többi párt képviselőjével. A Milla elnöke az egyeztetés után elmondta: a részt vevő szervezetek (így az MSZP, az Együtt–PM, a DK, a Szocdemek, a Liberálisok, a MOMA és a SZEMA) azonos időtartamban szólalhatnak majd fel, a szónokok listája azonban egyelőre még nem végleges.

A Népszabadság információi szerint Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is bizonyosan beszédet mond majd az eseményen. Az egyeztetésen egyébként a szocialistákat Molnár Zsolt budapesti pártelnök, a Demokratikus Koalíciót az operatív igazgató Sebián-Petrovszki László, a szociáldemokratákat pedig a főtitkár Suha György képviselte. Lapunk úgy tudja, hogy a rendezvény körülbelül másfél órás lesz majd, az időpontját pedig kifejezetten úgy határozzák meg, hogy az a többi politikai eseménnyel (például a békemenet vonulása) is összhangban legyen. Formailag a demonstrációt a Milla szervezi majd, amelyhez csatlakoznak a pártok.

Juhász Péter ezzel kapcsolatban hozzátette: a Lehet Más a Politikát is meghívták az eseményre, az ökopárt azonban csak szerdán dönt majd az esetleges csatlakozásról. A 4K! azonban már a technikai egyeztetés előtt nyílt levélben közölte, hogy nem fognak részt venni az október 23-i megmozduláson.

mti, nol