Európai polgári kezdeményezés is indulhat a verespataki beruházás ügyében
Akár európai polgári kezdeményezés is indulhat a verespataki bányaberuházás ügyében Bánki Erik európai parlamenti képviselő szerint.
2013. október 4. 11:24

A Fidesz politikusa pénteken Budapesten egy a témában tartott konferencia előtti sajtótájékoztatón közölte, mindent megtesznek a cianidos technológiát használó beruházás megakadályozásra. Felidézte, hogy egy 2010-es EP-döntés azt kérte az Európai Bizottságtól (EB), tiltsa be ezt a technológiát.

Beszélt arról, hogy az EB-t nem köti határidő az EP döntésének végrehajtására, ezért politikai és társadalmi nyomást gyakorolnak a bizottságra, ennek részét képezik a beruházás elleni civil tüntetések Európa-szerte.

Hozzátette: levélben kérte Martin Schulzot, az EP szocialista elnökét, hogy vesse latba tekintélyét és próbáljon beavatkozni a kérdésben.

Bánki Erik szerint van még egy lehetőség a kezükben, hogy európai polgári kezdeményezéssel kényszerítsék ki a jogszabály megalkotását. Úgy fogalmazott, ez az utolsó eszköz a kezükben, de ezt is be fogják vetni annak érdekében, hogy érvényt tudjanak szerezni az európai parlamenti döntésnek és meg tudjuk védeni Románia és Magyarország környezetvédelmi, természeti és épített kulturális örökségeit.

Elmondta, hogy eddig is megpróbáltak megtenni mindent a beruházás megakadályozásáért, felszólaltak napirend előtt az EP-ben követelve az EB lépését, kezdeményezésére az EP környezetvédelmi bizottsága is tárgyalta a kérdést.

Az EP képviselő emlékeztetett arra, hogy a román kormány törvényjavaslata lehetővé tenné, hogy 2016-tól mintegy 17 éven át Verespatakon nemesfémeket bányásszanak cianidos technológiával. Ez egy súlyosan környezetkárosító beruházás lenne, és az nem csupán Románia belügye - vélekedett.

A politikus azt mondta, a 2000-es nagybányai gátszakadás, amely a Tisza élővilágának pusztulását okozta, harmincmilliárd forintos kárt okozott Magyarországon. Hozzátette: a beruházó 25 milliárd dolláros, 6 milliárd forintos kármentesítési alap létrehozását tervezi, ami szerinte semmire sem elég, csupán szemfényvesztés.

A cianidos bányászat uniós betiltásának esélye című konferencia első állomása a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőinek részvételével most indult Szabad Európa vitanapok című konferenciasorozatnak.

MTI
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • Minden egyes hungarikum híd az emberek között
    A Hungarikum kiállítóházban a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez, ugyanis minden egyes hungarikum híd az emberek között - fogalmazott az agrárminiszter szombaton a Lakitelek Népfőiskolán.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
MTI Hírfelhasználó