Pénztárgépek - visszaigazolt megrendelés is kell
Elsejétől azt használhat hagyományos gépet, akinek a forgalmazó által visszaigazolt megrendelése van online kapcsolatra képes pénztárgépre.
2013. szeptember 29. 10:25

Október 1-jétől a cserére kötelezettek csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük.

Az érintett vállalkozások már szeptember 1-30. között is csak akkor használhatják a régi gépeket, ha szeptember 3-át megelőzően az új típusú, on-line kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezése érdekében regisztráltak, azaz üzembe helyezési kódot kértek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Ehhez jön október 1-jétől az új feltétel.

A NAV honlapján található tájékoztatás szerint az adóhatóság október 1-je után nem alkalmaz szankciót azért, mert a nyugtaadási kötelezettséget nem online pénztárgéppel teljesítették, ha a cserére kötelezettek szeptember 3-áig megkérték az üzembe helyezési kódot, és megvan az új gép beszerzésére vonatkozó szerződésük vagy visszaigazolásuk.

Az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet legkésőbb az online kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezéséig lehet üzemeltetni.

Az adóhatóság olyan szerződést, illetve visszaigazolt megrendelést fogad el, amelyben az online pénztárgép leszállítására, illetve beüzemelésére vonatkozó teljesítési határidő meghatározott.

Az engedélyezett online géptípusokat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) a honlapján (www.mkeh.gov.hu) nyilvánosságra hozza. A honlapon közzétett legutóbbi tájékoztatás szerint szeptember 24-éig jogerőre hét gyártó 15 gépének
forgalmazási engedélye emelkedett, de újabb gépek engedélyezéséről is döntött az MKEH.

A pénztárgépek cseréjéhez az 500 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások támogatást igényelhetnek, legfeljebb öt gép erejéig, gépenként 50 ezer forint összegben. Az állami támogatás érvényesítésének feltétele, hogy az online pénztárgépet december 31-éig üzembe helyezzék.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az MTI kérdésére szerdán azt mondta: nem tartanák helyesnek, ha a gyártás csúszása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének a pénztárgépvásárláshoz nyújtott állami támogatástól. Ha veszélybe kerül a pénztárgépek cseréjéhez adott támogatások kihasználása, a tárca megteszi a szükséges intézkedéseket - közölte.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó