Gyurcsány Ferenc mártírszerepben
Egy politikai elemző szerint saját választóit célozta meg Gyurcsány Ferenc, amikor megjelent a 2006. őszi Bene–Gergényi-per keddi tárgyalásán, ahol leköpték. A büntetőper ma a vádlotti vallomásokkal folytatódik.
2013. szeptember 19. 07:47

A vádlottak meghallgatásával folytatódik ma a 2006. őszi Bene–Gergényi-per a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa előtt. A mai tárgyaláson már nem vehet részt Gyurcsány Ferenc (aki a keddi ülésen váratlanul megjelent, és akit a tüntetők kétszer is leköptek), mivel később tanúként hallgatják ki. Gyurcsány leköpése kapcsán az MSZP tegnap közleményben tiltakozott, amiért a „Pintér Sándor vezette rendőrség nem tudja biztosítani a köznyugalmat”, és hogy „a kormánypártok a demokratikus ellenzék minden megmozdulására rendzavarókat toboroznak”.

A volt miniszterelnök leköpéséről, annak kihatásairól Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője azt mondta: Gyurcsány Ferenc elérte, hogy a keddi bírósági tárgyalás főszereplőjévé váljon, megint róla szóljanak a hírek, és a mártír szerepébe helyezkedjen, ami saját szűk, de elkötelezett táborán belül komoly összetartó erőt jelent. Úgy vélte, akciójával nem a széles közvéleményt célozta meg, ugyanis a többség nem ért egyet a 2006-os események gyurcsányi értelmezésével. Szomszéd Orsolya kiemelte: a jelek szerint a volt miniszterelnök megkezdte önálló kampányát, miután nem sikerült megállapodnia az MSZP-vel, így minden médiaesemény jól jön neki, ami ráirányítja a figyelmet.

Zárug Péter Farkas politológus szerint egy rosszul sikerült performansszá vált Gyurcsány bírósági látogatása, amely ahhoz volt hasonlatos, mint amikor a maffiafilmekben a keresztapa megjelenik katonáinak perén, jelezve a vádlottak padján ülőknek, „veletek vagyok, ezért ti is ennek megfelelően viselkedjetek”. Ennek érdekében még a nyílt atrocitásokat, a kultúremberhez méltatlan viselkedéseket is eltűrte (mi mást tehetett volna), de az eredmény az lett, hogy az ő szereplése is méltatlanná vált egy volt miniszterelnökhöz. Ám az legalább világossá vált, hogy ma is egyetért a 2006-os brutális rendőri fellépéssel, amivel megint csak magára maradt a baloldali blokkon belül – tette hozzá Zárug Péter Farkas.

Magyar Nemzet
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Egy magyar hagyomány
  Nem csodálom, hogy ezt az országot nem érti senki. Nemcsak a nyelve miatt, hanem a lelke miatt sem. Itt évszázadok óta egy időben, egyszerre mindenki úgy érzi, hatalmon is van meg ellenzékben is
 • Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány
  A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A magyar bábkatedra lezüllesztése
  Ami negyedszázada történik szakmai címszó alatt az egyetemen, egy haveri kör játéka.
MTI Hírfelhasználó