A tavalyi zárszámadást kezdi tárgyalni a parlament
Az Országgyűlés mai ülésén kezd tárgyalni a kormány tavalyi költségvetés végrehajtásáról készített zárszámadásáról, majd egy a korrupció elleni fellépést segítő indítványról is vita kezdődik.
2013. szeptember 17. 10:51

     A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A zárszámadás, valamint az Állami Számvevőszék ahhoz kapcsolódó jelentésének általános vitája az első napirendi pontként szerepel. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter számadása alapján a kiadási főösszeg 87 milliárd, a bevételi főösszeg 15 milliárd, míg az egyenleg 73 milliárd forinttal lett alacsonyabb a legutóbb tervezettnél.


    Ezt követően tárgyalhatják meg a kabinet támogatott döntéshozatalról szóló előterjesztését. Balog Zoltán nemzeti erőforrások minisztere javaslata a polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódik. Támogatott döntéshozatalra az egyes ügyei intézésében, döntései meghozatalában belátási képességének kisebb mértékű csökkenése miatt segítségre szoruló nagykorú személy esetében kerülhet sor.


    A nap további részében korábban tárgyalni kezdett javaslatok részletes vitáira kerülhet sor, így egyebek mellett ismét foglalkoznak azzal az indítvánnyal, amely felhatalmazná az önkormányzatokat a hajléktalanok kitiltására bizonyos területekről.


    Utolsó napirendi pontként a kabinet panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló javaslatához szólhatnak hozzá a képviselők. Navracsics Tibor előterjesztésében bejelentővédelmi intézkedéseket tartalmaz a korrupció visszaszorítása érdekében. A kormány ígérete szerint a javaslat független kivizsgálási lehetőséget és teljes anonimitást biztosít a közérdekű bejelentést tevőknek.

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó