Optimista elemzés a részvénypiaci trendekről
A harmadik negyedév az előző három hónap hullámveréséhez képest jóval csendesebb időszakot hozhat a részvények piacán.
2013. szeptember 10. 15:18

A mennyiségi lazítás korszaka várhatóan lecseng, hiszen az USA magánszektorban a foglalkoztatás javul, és a nominális GDP arányos költségvetési hiány rohamosan csökken. Persze mindenki tudja, hogy a részvények a második negyedévben a Federal Reserve által gondozott mennyiségi lazítás leépítésének puszta említésére sebtében menedék után néztek. De miért is kellene adottnak vennünk, hogy a harmadik negyedév ugyanígy alakul?

A mennyiségi lazítás napirenden levő kivezetése valóban azt jelenti, hogy valamelyest szigorodik a monetáris politika, azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy ez a politika még mindig nagyon is alkalmazkodó. Ha sorra vesszük azokat az eseteket, amikor a Fed korábban alapkamat emelést hajtott végre, akkor azt látjuk, hogy a részvénypiac ilyenkor az első egy-három hónapos időszakban rendszerint gyengül. De a történelem csak féligazságokkal tud szolgálni, mert a mennyiségi lazítás kivezetése nem minősül normális alapkamat emelésnek. A részvénypiac már beárazta a mennyiségi lazítás várhatóan lassú lecsengését, mert az USA gazdaságának növekedési üteme még mindig nem trendszerű. Mivel a globális részvények az első megrázkódtatásból már felocsúdtak és a leértékelődés is kétségtelen tény, ezért a jövőben bajt nagyobb valószínűséggel a szeptemberi német választások körül folyó politikai zűrzavar, az adósságplafont elérő USA adósság vagy az európai állami kötvények piacáról ismét elillanó bizalom okozhat. Egyébként a részvények a jövőben is a gazdaság javulásának gátját jelentik majd.

Mindent egybevetve a globális részvénypiacokon a papírok még mindig az átlagos értékelés alatt forognak, így az elkövetkező években az átlagos értékelés fokozatos felülvizsgálatára számítunk. A fejlett piaci részvényindexek osztalékhozama a történelmi csúcspontot jelentő 3,4 százalékon áll. Ezen az alapon továbbra is az az álláspontunk, hogy a globális részvények árfolyama a következő 12 hónapban emelkedni fog. Az egyre erősödő növekedést mutató környezet jóságos inflációs nyomással párosul, így legvonzóbb eszközkategóriává a részvények léptek elő.

 A fejlett részvénypiacokat az érték és a lendület tényezői alapján rangsoroló modellünk jelzése szerint jelenleg a többi piachoz képest a holland, a német és a francia piac a leginkább alulértékelt. A képlet másik oldalán a modell Új-Zélandra, Ausztráliára és Svájcra nézve negatív előrejelzést ad. A rangsor ugyanakkor viszonylagos, azaz függetlenül attól, hogy a részvénypiac emelkedik vagy esik, arra számítunk, hogy a modellben az első három helyen álló részvénypiac jobban fog teljesíteni, mint az utolsó három helyezett.

A vállalati kötvények spread értéke jól kiszűri a részvénypiacokon tapasztalható zajt, így segít a kockázatos és a nyugodt időszakokat azonosítani. Jelenleg a vállalati kötvények spread értéke 103 bázispont, azaz a mennyiségi lazítás lecsengésének beárazása óta jelentősen megemelkedett. Ezzel szemben mintha mostanra véget ért volna a hitel spread növekedése, értéke pedig olyan szintre jutott, amely megfelel a harmadik negyedévben esetleg bekövetkező alacsony lehívásoknak.

Befűtöttek az USA-ban a részvényeknek

Az USA részvényei heti értékelést véve alapul május 17-én a 12 havi előretekintő egy részvényre jutó nyereség 14,8-szorosát, azaz a 2010 márciusa óta a legmagasabb szintet elérve jutottak csúcsra. Tény, hogy az S&P 500 történelmi csúcsokat dönget, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon nem túlfűtött-e az USA részvénypiaca. Még a részletek ismertetése előtt fontos azonban megjegyezni, hogy a Fed által negyedévente publikált Tobin Q mutató tanúsága szerint az USA részvénypiacán nem képződik buborék.

Az USA részvények erejéhez több tényező is hozzájárul. A lakáspiac túlélte a jelzáloghitelek emelkedő kamatainak betudható gyengélkedést, és most javulást mutat, az olaj és a gáz kitermelése rohamosan növekszik, a gépkocsik értékesítési forgalma emelkedik (és még további 18 százalékkal magasabb is lehet, ha az eladások normális szintje visszatér), s közben az általános inflációs nyomás továbbra is csekély.

Ugyan az amerikai gazdaság és az S&P 500 kilátásai több tényezőnek köszönhetően egyre fényesebbek, a következő negyedév bizalomvesztést és zökkenőket okozhat az adósságplafonról szóló vita, a német választás illetve az európai periféria, például Portugália kötvénypiacának helyzete.

Mivel a második félévben az USA gazdaságát már valamivel kevéssé tartja vissza a kormányzati teher, és a magánszektor jó eséllyel felpörög, az év vége felé egyértelműen a részvénypiacok emelkedésére számítunk. Az S&P 500-ra nézve az 1 750-es célárfolyamot tartjuk reálisnak, ami a 12 havi előretekintő egy részvényre jutó nyereség 1,7 százalékos növekedéséből és a 15,0 értékű 12 havi előretekintő nyereségszorzóból adódik, ami az üzleti ciklusnak az aktuális pontján és a pillanatnyi kitekintés mellett nem szokatlan. Ugyan a globális gazdaságban azonban a 15,0 fölötti értékű előretekintő nyereségszorzó nem igazolható, meglehet, 2014-ben mégis ez lesz a jellemző.

Draghi varázspálcája

Az európai részvények piacai a jóindulatú értékelések és a lendületes árfolyammozgás miatt általában véve és viszonylagos alapon elsőbbséget élveznek nálunk. Kedvenc részvénypiacaink közé Hollandia, Németország, Franciaország, Írország, Norvégia és Belgium tartozik.

Mióta az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi bejelentette, hogy az euró megmentése érdekében mindent megtesz „kerül, amibe kerül”, az államkötvények hozama és a hitel spreadek párhuzamos csökkenésnek indultak, a részvénypiacokon emelkedni kezdett az árfolyam, és felmérések tanúsága szerint a hangulat is javul. Az európai bankoknak az évek során sokba került az elsődleges tőkehányadot növelni, és ezzel némileg stabilizálódott a pénzügyi rendszer. Ennek ellenére továbbra is Európa bankjai tekinthetők a kontinens Achilles-sarkának. Hathónapnyi negatív növekedés után a GDP alakulását valós időben követő €-coin pillanatnyilag nullához közeli értéket mutat, és akár pozitívba is fordulhat, mivel Európából jó PMI adatok érkeztek, ami azt jelenti, hogy az év későbbi szakaszában a pozitív GDP növekedés akár az euró övezetbe is visszatérhet.

Amennyiben az euró övezetre ismét a pozitív gazdasági növekedés lesz a jellemző, és 2014-ben 1%, 2015-ben pedig 1,3% növekedés várható, akkor a relatíve alacsony, 12,6-szoros 12 havi előretekintő nyereségszorzót is figyelembe véve az európai részvényekhez viszonyításos alapon a következő 12 hónapban pozitívan állhatunk.

Európában a két legrosszabbul teljesítő iparág az energia és az alapanyag szektor volt, ezekre hatott ugyanis leginkább a gyenge globális keresleti kilátások és a kapacitás felesleg gondjai. Afrikában pedig a sztrájkok és a béremelést követelő megmozdulások gyakoroltak negatív hatást az alapanyag készletekre. Ezért arra számítunk, hogy az energia és az alapanyag szektor a gazdasági növekedés felgyorsulásával jó taktikai és trendellenes lehetőségeket kínál majd az év későbbi szakaszában. A két iparág konszenzusos árfolyamcélja szintén 10-20 százalékkal magasabb az aktuális árfolyamnál, ami arra utal, hogy az eladási oldal elemzőinek véleménye szerint a jelenlegi értékelés nem tükrözi a hosszú távú kilátásokat, amivel mi egyetértünk.

 

 

Abével szólva a gazdaságról

A második negyedév elején még haboztunk a japán részvényekben hosszú pozíciót elfoglalni, mert úgy véltük a többi fejlett részvénypiac papírjaihoz képest túlságosan felülértékeltek. Jóval erőteljesebb volt azonban a lendületi tényezők hatása annál, mint amire mi számítottunk, és így a Nikkei 225 index 26,1 százalékkal gyarapodott és május 22-én 15,627 ponton tetőzve negyedéves csúcsot ért el.

Majd május 23-án a napközi maximumról a zárásig 9,2 százalékkal esett vissza. Ezt minden valószínűség szerint az váltotta ki, hogy a HBSC által a kínai gyártóiparra vonatkozóan gyorsjelentésben közölt beszerzési hangulatindexe a vártnál rosszabbra sikeredett, és a fedezet-kiegészítési felszólításokkal tarkított általános nyereség-realizálás csak rontott a helyzeten. A következő két hét alatt a Nikkei 225 közel 20 százaléknyit hanyatlott, azaz a negyedévben elért növekményt szinte teljesen leradírozta.

Az a kérdés, hogy a piac a japán részvények árfolyammozgását spekulatív eseményként vagy akként értékeli, hogy az Abe féle gazdaságpolitikának valóban sikerült a japán részvényeket tartósan emelkedő pályára állítani. A gyengébb JPY hatására 2012 novembere óta 16,5 százalékkal nőtt az export, és háztartások bizalmi indexe 2007 óta most mutatja a legmagasabb szintet. Tokióban a nagyáruházak forgalma ez előző évhez képest júniusban 9,4 százalékkal állt magasabban, ami tízéves csúcsot jelent, ha a földrengések utáni megugrásoktól eltekintünk. Úgy fest, az Abe féle gazdaságpolitikával és a japán jegybank új monetáris politikájával sikerült beindítani a gazdaságot.

Az év eleje óta 24,4 százalékkal emelkedett az a konszenzusos mutató, amely azt becsli, hogy a Nikkei 225 indextől a 2015-ös adóévben milyen mértékű nyereség várható, és ez a japán vállalatokkal szemben táplált növekvő elvárásokat tükrözi. A 2013-ra konszenzusos alapon becsült éves GDP a decemberi 0,7 százalékról 1,8 százalékra emelkedett, 2014-re pedig a korábbi 1 százalék helyett most 1,4 százalékot becsülnek, ami szintén arra utal, hogy egyre többen bíznak a kormány új gazdaságpolitikájában.

Mivel az aktuális japán politikát a G20 országai is elfogadták, sőt a Nemzetközi Valutaalap is megsüvegelte, az új szakpolitikai intézkedések vélhetően hatályban maradnak. Emellett Japánnak hosszú évek óta nem volt olyan erős kormánya, mint amelyet Shinzo Abe miniszterelnök állított fel a koalíciónak a közelmúltban tartott felsőházi választásokon aratott elsöprő győzelme után. Úgy tűnik, Japán jobb jövőjének minden építő kockája a helyére került.

A javuló fundamentumok dacára a Nikkei 225 index 16,3-szoros nyereségszorzója azt jelenti, hogy az index a többi fejlett részvénypiachoz képest lassuló lendület mellett a legmagasabb 2015-re előretekintő nyerseségszorzót feltételezve forog. Emiatt a japán részvények modellünkben a legkevésbé kedvelt utolsó helyre kerültek.

Csendesebb vizek

A harmadik negyedév az előző három hónap hullámveréséhez képest jóval csendesebb időszakot hozhat a részvények piacán. A geopolitikai sokkokat ugyan nem, de a mennyiségi lazítás valószínűsíthető befejeződését a részvénypiacok már beárazták.

A második negyedév ennek az ökölcsapásnak a hatására megingott, és némiképp véres arccal folytatta, de meg nem tört. Nem tudni, hogy a harmadik negyedévben milyen megrázkódtatások leselkednek, de nem valószínű, hogy a mennyiségi lazításról szóló szöveg vagy annak tényleges megvalósulása lényeges lesz ebből a szempontból. Aki ilyesmit akar találni, annak másutt kell keresnie.

Háttér információk:

A Saxo Bank az online kereskedés és befektetés piacvezető szakértője. A Saxo Bank teljes körű banki engedéllyel rendelkező, átfogóan szabályozott európai bankként a magánbefektetők és intézményes ügyfelek számára három speciális és teljesen integrált, több mint 20 nyelvi változatban elérhető kereskedési platformot biztosít a FOREX, CFD, ETF, részvény, határidős és opciós piacokon való kereskedéshez, ezek: a böngésző alapú SaxoWebTrader, a letölthető SaxoTrader és a SaxoMobileTrader alkalmazás. Emellett a Saxo Bank Vagyonkezelési részlege jelentős vagyonnal rendelkező ügyfelek és intézményes befektetők számára szakszerű portfolió- és alapkezelést, lakossági ügyfelei részére a Saxo privátbanki részlege révén banki szolgáltatásokat és tanácsadást nyújt. A Saxo Bankcsoport központja Koppenhágában található, a csoport emellett Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Ausztráliában működtet irodát.

Peter Garnry, ComPRad Kommunikációs Ügynökség
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Szigorúan ellenőrzött slágerrock 1.
  Nem mondható, hogy a könnyűzene mindig forrongó és érdekességeket szolgáltató világát ne figyelte volna árgus szemekkel a Kádár-rendszer, amire jó példa, hogy Lendvai Ildikó a KISZ KB Kulturális Osztályának helyettes vezetőjeként 1980-ban több tucat oldalon keresztül tájékoztatta Pozsgay Imre kulturális minisztert – aki a rendszerváltozás során kulcsfontosságú szerepet vitt az állampárt részéről annak lebontásában – az ifjúság szórakozásának néhány időszerű kérdéséről.
 • A Brexit utáni Európai Unió olyan, mint egy buli, ahol megitták az összes italt és a lányok is hazamentek
  Máthé Áron történésszel, szociológussal, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettesével beszélgettünk a Közép-Európa számára vetített hamis ábrándokról, a magyar–német viszony múltjáról és jövőjéről, a nagyhatalmi érdekérvényesítésről a nemzeti érdekkel szemben és az Egyesült Királyság unión kívüli jövőjéről.
 • Magyarország az EU átlagánál jobban teljesít
  A kötelezettségszegési eljárásokban hazánk jobban teljesít, mint az uniós átlag, ugyanis gyorsabban sikerül megoldanunk azokat – derül ki az igazságügyi miniszter szombati Facebook-bejegyzéséből. Varga Judit pontról pontra cáfol egy napokban megjelent álhírt, amely ismét hazánkat igyekszik lejáratni.
MTI Hírfelhasználó