Újabb rejtélyes szál a romagyilkosságok kapcsán
A Legfőbb Ügyészségen nincs nyoma, hogy a KBH 2010-ben megküldte volna számukra a Hende Csaba által akkor elrendelt vizsgálatról készült jelentést.
2013. szeptember 7. 16:49

Ebben a KBH-nak a romák sérelmére 2008–2009-ben elkövetett gyilkosságsorozat felderítésében játszott szerepét próbálták tisztázni.

A Népszabadság érdeklődésére az ügyészségen azt közölték: „a szóban forgó iratot nálunk nem iktatták”, azt hivatalosan tehát meg sem kapták annak idején. Azonban a napokban nyilvánosságra hozott jelentés első oldalára Hende Csaba honvédelmi miniszter Domján László dandártábornoknak, a KBH akkori főigazgatójának 2010. szeptember 15-ei keltezéssel saját kezűleg írta rá a következő utasítást: „Kérem az ügyet továbbítani a Katonai Főügyészségnek annak megvizsgálása végett, hogy terheli-e büntetőjogi felelősség (például hatóság félrevezetéséért) a KBH akkori vezetőit”. A jelentést még aznap futár vitte a Legfőbb Ügyészségre, ahonnan másnap megérkezett a válasz.

Egyetlen kézzel írt mondat, amit a jelentés 4. oldalára, közvetlenül a főigazgató szignója alá írtak: „Véleményem szerint az ügyben elkövetett mulasztások – a fegyelmi felelősségen túl – a büntetőjogi felelősség szintjét nem érik el! Bp. 2010. 09. 16. Kovács”. Az aláíró (Kovács) forrásaink szerint Kovács Árpádot, a legfőbb ügyész egykori katonai helyettesét takarja, aki források szerint jó kapcsolatokat ápolt a KBH kormányváltás előtti vezetésével. Ez lehet szerintük a magyarázat arra, hogy a jelentés iktatás nélkül került a legfőbb ügyész katonai helyetteséhez, és hogy sem a levél megérkezésének, sem az arra adott válasznak nincs nyoma. A Legfőbb Ügyészség minderre egyelőre nem kívánt reagálni. A Népszabadság forrása szerint megdöbbenést keltett az ügyészségen a jelentés.

Miután ez kiderült, haladéktalanul intézkedtek a nyomozás megindításáról, és azt ígérik: azt, akit felelősség terhel, felelősségre is fogják vonni. A Népszabadság úgy tudja, a Legfőbb Ügyészség csak kevéssel a dokumentum nyilvánosságra hozatala előtt kapta meg a jelentést, az abban foglaltak alapján azonban a Központi Nyomozó Főügyészség azonnal nyomozást rendelt el a KBH korábbi tevékenységével összefüggésben. Titkos nyomozásról lévén szó, a hatóságok szűkszavúak. A lap úgy tudja, a nyomozást közokirat-hamisítás gyanújával rendelték el, és azt vizsgálják, mikor, miben, miért és kinek az utasítására hazudott a KBH a nyomozó hatóságoknak.

Népszabadság nyomán
  • Magyar fegyvergyár - műszaki világcsúcson
    Magyarország mindenkor képes legyen saját fegyvert gyártó kapacitás működtetésére, mert ez szuverenitási kritérium is.
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Donald Trump: Ha igazam van, Joe Biden nem lehet elnök
    A mainstream média szinte teljesen mellőzte, a Facebook és a Twitter pedig az üzenet valóságtartalmát firtató címkékkel látta el Donald Trump minapi beszédét, amit a hivatalban lévő elnök az eddigi legfontosabb felszólalásaként jellemzett.
MTI Hírfelhasználó