A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várban
Több mint egy évtizedes hagyomány, hogy a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepével köszönti Buda 1686. évi visszavívását, a török uralom alól való felszabadulást.
2013. augusztus 30. 12:34

Így augusztus 30. – szeptember 1. között ismét a könyveké és a könyvkiadóké a főszerep a Szentháromság téren, ahol családi és gyermek-programok, irodalmi előadások, könyvbemutatók és koncertek várják a látogatókat.

A Könyvünnepen az Országos Széchényi Könyvtár ismét a legrejtettebb raktárakból hozza elő könyvritkaságait, XVI. századi lendvai ősnyomtatványokat és Weöres Sándor titokzatos „kék könyvét”.  

Pénteken Szlovénia egyik ékszerdoboza, a festői Lendva mutatkozik be Budaváron: kulturális értékeik mellett finom boraikat is megismerhetjük. Este a Misztrál együttes ad koncertet. Szombaton délelőtt gyermekprogramok, a Szekér Színház előadása és az Eszterlánc mesezenekar koncertje várja a családokat. Délután kerül sor a Tóth Árpád Műfordítói Díj átadására, idén Lator László részesül az elismerésben. Vendégünk lesz Igor, a nagy sikerű Hajrá magyarok! - Az Orbán Viktor-sztori egy lengyel újságíró szemével című kötet szerzője is, aki a helyszínen dedikálja kötetét az olvasóknak.

 Kora este Márai szalon a szabadban, ahol Kovács Ákos és Szigethy Gábor Krúdy Gyulát idézi meg Kaland a régi királlyal címmel. A napot Jamie Winchester koncertje zárja.

Vasárnap délelőtt ismét gyermekprogramok, koncert és Meseszekér várja a gyermekeket, délután a Sebő együttes Weöres Sándor műsorát láthatják az érdeklődők. Este a megszépült Mátyás-templomban Kodály Zoltán Budavári te deum című műve csendül fel.

A belépés valamennyi programra ingyenes.

Részletes program:

2013. AUGUSZTUS 30. PÉNTEK

15.00               Verses délután a Magyarság Házában (Szentháromság tér 6.)

A 2011-ben a BGA Zrt. koordinálásával életre hívott Magyarság Háza az egységes magyar nemzet bemutatását, értékeinek, hagyományainak megismertetését tűzte ki célul.  A minden magyar összetartozását jelképező intézmény célja a Magyarország határain innen és túl élő magyar közösségek közötti kapcsolatok erősítése, a pozitív magyarságkép kialakulásának segítése.
Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a költő válogatott műveiből összeállított verses délutánra vár a Magyarság Háza minden érdeklődőt, melyen közreműködik Sudár Annamária előadóművész. A rendezvényt jelenlétével Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is megteszteli, továbbá bemutatkozik a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Könyvünnep együttműködő partnere.

15.30.              A BARTÓK TÁNCEGYÜTTES MŰSORA     

16.00               MURAVIDÉKI NÓTÁZÓK

A Muravidéki Nótázók csoportja 2001-ben alakult Lendván, hogy a nótázást és a nyelvi örökséget megőrizzék, ápolják és továbbadják. A nótázók kétszeres Vass Lajos Kárpát-medencei és Arany Páva nagydíjasok. Budaváron lendvai és muravidéki nótákat mutatnak be.

16.30.              AZ ÁLOMLÁTÓ FIÚ                

Hagymás István és Pápes Éva: Az álomlátó fiú című könyvében a címadó székely népmese és annak elemzése, illetve mesefejtések vezetik el az olvasót a mesék világába. A Muravidék Baráti Kör és a Hungarovox Kiadó vendégeként bemutatkozik Zágorec-Csuka Judit költő is Új horizontok című, válogatott verseket tartalmazó kötetével.

17.00.              ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ

A 2013. évi Magyra Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét Czakó Gábor Kossuth-díjas író nyitja meg; köszöntőt mond dr. Nagy Gábor Tamás polgármester.

17.30               „GYERMEK VAGYOK, GYERMEK LETTEM ÚJRA”                      

Az idei rendezvény Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára, és ennek kapcsán a gyerekirodalomra fókuszál. A színpadon kortárs írók és kiadók beszélnek a gyermekirodalomról helyzetéről.

18.00.              ÜDVÖZLET LENDVÁTRÓL

A korábbi évek hagyományát folytatva az idei évben is bemutatkozik Budavár egyik határon túli testvérvárosa. Lendva Község Szlovénia legkeletibb csücskében fekszik, alig néhány kilométernyi távolságra a szlovén-magyar és a szlovén-horvát államhatártól. A Magyar Könyv Ünnepén a látogatók megismerhetik az elbűvölő szlovéniai kisváros történetét, kultúráját és bepillantást nyerhetnek gazdag művészeti életébe. Lendva azonban nem pusztán üdvözletét hozta el Budavárra, hanem finom borait, híres perecét és a bográcsot is.  

20.30               MISZTRÁL EGYÜTTES KONCERTJE

Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Dalaik egyre inkább önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást” hordoznak. Az együttest számos díjjal ismerték el: 2006 -  Bartók Béla díj,      2008 - Balassi Bálint emlékérem, 2010 -  Fiatalok a Polgári Magyarországért díj, 2012 - Magyar Művészetért Díj. A Budai Várban rendezendő koncertjükön elsősorban magyar költők megzenésített verseit mutatják be.

2013. AUGUSZTUS 31. SZOMBAT

GYERMEKMATINÉ

10.0                                 MÁTYÁS DEÁK

Kisfaludy Károly: Mátyás deák című művét a Szekér Színház előadásában láthatják a kicsik és a nagyok. Mátyás deák Garabonciás deáknak öltözve betér egy bakonyi falucskába. A nép közt megtudja, mit is tudnak és gondolnak felőle.

GYERMEKMATINÉ

11.00               BENEDEK ELEK MESÉK  

A nagy mesemondó meséit  - a Duna Kiadói Csoport jóvoltából - óvodások tolmácsolásában hallgathatják meg a gyerekek a színpadon.

GYERMEKMATINÉ

11.30               ESZTERLÁNC MESEZENEKAR KONCERTJE                    

A sűrű erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt. Mese-erdő közepébe hívunk minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel.

13.30.              HAMVAS BÉLA FILOZÓFIÁJA

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv ünnepén először mutatkozik be az Ars et vita Kiadó és Alapítvány, amelynek célja egyfelől a művészetet - ars - az élet szerves részévé tenni. Ehhez Hamvas Béla filozófiáját hívják segítségül, amelyet Miklóssy Endre ismertet meg a hallgatósággal.

15.00               MIT REJT A SZABÍR TITOK?

A Cz Simon Kiadó évek óta visszatérő vendége a Könyvünnepnek. Az idei évben – többek között - Czakó Gábor: A szabír titok című könyvét és a 77 hangos rémmese című hangoskönyvet hozták el az olvasóknak. A szellemes, szatirikus összeállítást az író hat gyermeke adja elő két CD-n.

15.30              HERCZEG FERENCRE EMLÉKEZÜNK

Furkó Zoltán irodalomtörténésszel a 150 éve született Herczeg Ferenc íróra, színműíróra, az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztőjére emlékezünk. Műveiből Hirtling István színművész olvas fel részleteket.

16.00               BUDAVÁRI TÓTH ÁRPÁD MŰFORDÍTÓI DÍJ ÁTADÁSA

Hagyományosan a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén kerül sor a Budavári Önkormányzat által alapított Tóth Árpád Műfordítói Díj ünnepélyes átadására. Idén Lator László költő, műfordító részesül az elismerésben. Lator Lászlót Zsille Gábor, a Magyar Írószövetség Műfordító Szakosztályának elnöke köszönti. Jöjjön el és köszöntse Ön is Lator Lászlót!

17.00               VENDÉGÜNK IGOR JANKE

A nagy sikerű Hajrá magyarok! - Az Orbán Viktor-sztori egy lengyel újságíró szemével című kötet szerzőjével ismerkedhetnek meg a látogatók. A lengyel újságíró az Anima Könyvesboltok pavilonjánál dedikálja kötetét az olvasóknak.

18.00               MÁRAI SZALON A SZABADBAN – KALAND A RÉGI KIRÁLLYAL

„Az élet gazdagsága az övé, az a kincs, hogy mindent másképpen lát, mint a többiek… Ez a világ, amit ő álmodik, a bánatos, egyszerű frizurájú nőkkel, a kisvárosi alakokkal, a legendás hercegekkel, máris mese és történelem, a szemünk elől sóhajt el innen… ” – írja Kosztolányi Dezső Krúdy Gyuláról. A 135 éve született és 80 éve elhunyt íróra emlékezünk a Márai Szalonban, ahol a Kaland a régi királlyal című, Krúdy Gyula novelláiból készült hangképeskönyvet Kovács Ákos és Szigethy Gábor mutatja be.   

20.30               JAMIE WINCHESTER ÉS ZENEKARA

Bár az ír származású Jamie Winchester az év elején visszaköltözött szülőhazájába, egy-egy koncertre – a rajongók és az igényes könnyűzene kedvelőinek nagy örömére - visszatér Budapestre. Augusztus utolsó napján a Budai Várban ad halfplugged koncertet.

2013. SZEPTEMBER 1. VASÁRNAP

GYERMEKMATINÉ

10.00               AZ ÉGIG ÉRŐ PASZULY

A népszerű mese az egri Babszem Jankó Gyermekszínház művészeinek előadásában elevenedik meg a színpadon.

GYERMEKMATINÉ

11.00               CSILLAGHÚR

A Táltoskönyvek Kiadó gondozásában jelent meg Gábor Emese Zsongóka című gyermek- verseskönyve. A kötet nagy sikerére való tekintettel elkészült a hozzá tartozó zenei CD is, amelyet a Könyvünnepen a Csilélaghúr Zenekar mutat be a gyerekeknek és szüleiknek.

GYERMEKMATINÉ

12.00               MESESZEKÉR SZÉKELYFÖLDRŐL

A látogatók tavaly már megismerkedhettek a Székelyföldi Legendáriummal és annak társasjátékával. Idén Meseszekér várja a gyerekeket, amelyen a Legendárium alapján készült mesefilmekbe kukucskálhatnak bele.

14.00               ÉLETTENGELY

A Napkelt Bölcseleti Iskola kiadó gondozásában jelent meg Rácz Géza Élettengely című kötete, amelyet belső zarándok-útra hívja az olvasót.

14.30               WASS ALBERTTEL AZ OLVASÁS NÉPSZERŰSÍTÉSÉÉRT

A Duna Kiadói Csoport  Wass Albert műveivel népszerűsíti az olvasást. A Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén Simó István, a Wass Albert Alapítvány elnöke olvasnak fel részleteket az író műveiből.   

15.00               BARTÓK TÁNCEGYÜTTES MŰSORA

15.30                             A MAGYAR NAPLÓ KIADÓ ÚJDONSÁGAI

Őszintén vall életéről, emlékeiről Ferdinandy György József Attila-díjas író Mélyebbre című kötetében, amely a Magyar Napló gondozásában jelent meg. Csender Levente író a  „Murokszedők” című könyvét mutatja be az olvasóknak.

16.00               HATVANHAT WEÖRES SÁNDOR VERSEI

Weöres Sándor versei lenyűgöző nyelvi bravúrral közelítik meg az embert. Ezt az írott-beszélt nyelvet ülteti át zenébe Sebő Ferenc, Kossuth-díjas dalszerző, népzenekutató.
Közreműködik a Sebő-együttes: Sebő Ferenc, Barvich Iván, Perger László, vendég: Soós Réka és Tímár Sára énekesek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének mesterszakos hallgatói.

17.00               REJTŐZKÖDNÖM NEM LEHET

„A lámpa nem látja önmaga fényét. A méz nem érzi önmaga édességét”.    

A Sebő Együttes zenés műsora után neves színművészek tolmácsolják Weöres Sándor verseit. Közreműködik: Helyey László és Csíkos Sándor. Bevezetőt mond: Mezey Katalin költő. 

18.00               PIO ATYA NYOMÁBAN

Az Etalon Film Kiadó Pio atya nyomába kalauzolja az érdeklődőket. 

19.00.    ÜNNEPI KONCERT A MEGSZÉPÜLT MÁTYÁS TEMPLOMBAN

A műsorváltozás jogát fenntartjuk

budavar.hu
  • Elítélte a bíróság a Népszava kereszténygyalázását
    A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese másodfokon pert nyert a Népszava ellen. A bírósági indoklás szerint a lap a Jézust gúnyoló karikatúrája és szövege miatt megsértette a keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát.
  • Baloldaliak is támogatják a kormány új intézkedéseit
    A kormányellenesek több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által bejelentett intézkedéseket – derül ki a Real-PR 93 kutatásából. A 200 ezer forintos minimálbér bevezetésével értenek egyet a legtöbben a megkérdezettek közül, de a családi adó-visszatérítésnek is 80 százalékos a támogatottsága.
  • Orbán Viktor: Harminc éve szabadon
    A miniszterelnök a magyar függetlenség napja alkalmából elhangzott beszéde.
MTI Hírfelhasználó