Miért támogatja Orbán Viktort Csintalan?
Egyedül Orbán Viktornak vannak az országban kérdései is, nem csak állításai - ezzel indokolta a műsorvezető, hogy kiáll a kormánykoalíció mellett.
2013. augusztus 26. 10:20

"Az Együtt2014-PM megjelenésével az a sajátos politikai kultúra éledt újra, amely "kiszavazódott a parlamentből" – ismételte meg a Magyar Nemzetnek tett korábbi kijelentését Csintalan Sándor, az MSZP volt ügyvezető alelnöke, a Fidesz tagja, a Lánchíd Rádió műsorvezetője az M1 Ma reggel című műsorában.

Csintalan kifejtette: ez a kultúra szerinte abból áll, hogy van egy erős küldetéstudatuk a liberalizmus nevében, ami mindig csak a saját magukkal szemben elvárható toleranciát jelenti. Mint mondta: elég nyilvánvaló volt még az SZDSZ esetében is, hogy ennek a fajta liberalizmusnak még a koalíción belül is erősek a határai. Szerinte Bajnai politikai karaktere nehezen leírható, egy technokrata, ám a köréje szerveződő baloldali mainstream értelmiség gyakorolja a fent említett politikai attitűdöt, akik mindenáron belőle akarnak koalíciós miniszterelnök-jelöltet csinálni.

Elismerte ugyanakkor, hogy Bajnai  sok ember számára, meggyőzőbb, Mesterházynál, mert van kormányzati, miniszterelnöki gyakorlata, és a szakértői kormány képletét is hozzá lehet kapcsolni.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: erős kétségei vannak a demokratikus ellenzékkel, mint önmeghatározással szemben, ez ugyanis azt sugallja, hogy a kormánykoalíció nem demokratikus.

"Orbán Viktor az egyetlen politikai vezető ebben az országban, akinek az Európában és a Magyarországon kialakult helyzettel kapcsolatban nem csak állításai, hanem kérdései is vannak - mondta a kormányzat munkáját firtató újságírói kérdésre válaszolva. "Ami a világban történt, jól látható módon nem kezelhető evidens módszerekkel" - Csintalan így érvelt a kabinet törekvéseinek helyessége mellett. Hangsúlyozta ugyanakkor: nem állítja, hogy minden kérdésre adott kormányzati válasz abszolút mértékben rendben van. Példaként említette a stílust, mondván: "Nem biztos, hogy minden esetben szabadságharcos retorikát „kellene nyomni”, helyette sokkal inkább magyarázó módon, részletekbe menve kellene elmondani a dilemmáinkat és szándékainkat".

Csintalan szerint az ellenzéknek ugyanakkor kérdései sincsenek. "Évek óta arról szól a történet, ki fog koalíciót alkotni, ki lesz a miniszterelnök-jelölt - fogalmazott. A volt parlamenti képviselő kifogásolta, hogy a két választás közötti négy évből két és fél év kizárólag erről szól.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem bánta meg, hogy kiskorúaknak cigarettát vásárolt egy nemzeti dohányboltban. Csintalan aláhúzta: tisztában volt azzal, hogy „nem felnőttnek tűnő személyek”, hanem kiskorúak voltak azok, akik megkérték erre.

M1 - Ma reggel
  • Tudatgyilkosok, lélekmérgezők támadják a kultúrát
    A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban, az elismeréseket pénteken adták át Budapesten.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó