Folyamatosan nőnek a reálbérek
A KSH legfrissebb statisztikái alapján továbbra is érvényesül a reálbérek emelkedésének év eleje óta tartó pozitív trendje.
2013. augusztus 22. 13:56

2013. január–júniusban a nemzetgazdaságban mért bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – áll a KSH csütörtöki gyorstájékoztatójában. Az év első hat hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 228 160 forint volt a nemzetgazdaságban. A versenyszférában átlagosan bruttó 239 441 forintot, a közszférában – közfoglalkoztatottak nélkül számolva – 219 070 forintot kerestek a munkavállalók, míg a közfoglalkoztatásban résztvevők átlagkeresete 77 700 forint volt.

A családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 149 445 forint volt nemzetgazdasági szinten. Az átlagos nettó keresetek a versenyszférában 4,9 százalékkal kerültek feljebb, míg a költségvetés területén a közfoglalkoztatást kiszűrve 5,6 százalékos volt a nettó bér emelkedése 2012 azonos időszakához képest. 2013. január–júniusban mind a két szférában növekedtek a reálkeresetek, nemzetgazdasági szinten pedig a vizsgált időszakban mért 2,3 százalékos infláció mellett 2,4 százalékos reálbér emelkedés valósult meg.

228 848 forint volt az átlagkereset

A KSH adatai szerint 2013 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 228 848 forint volt a nemzetgazdaságban, amely 3,7 százalékkal magasabb az előző évben regisztráltnál. A nettó bér – 149 895 forintot tett ki – 5,1 százalékkal nőtt 2012 júniusához viszonyítva, amely azonban nem veszi figyelembe a gyermekek után járó családi adókedvezményeket. A júniusi 1,9 százalékos éves inflációval számolva 3,1 százalékkal ért többet a keresetünk reálértelemben.

Az év hatodik hónapjában a vállalkozásoknál dolgozók havi bruttó átlagkeresete 2,8 százalékkal, míg a nettó bérek 4,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szerveknél teljes munkaidőben foglalkoztatottak – közfoglalkoztatottak nélkül számított – átlagos bruttó keresete 9 százalékkal került feljebb az előző év azonos időszakához képest, míg a nettó keresetek 10,1 százalékos emelkedést mutattak.

Mint a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adataira reagálva kiemelte: a folyamatosan növekvő reálkereset fontos hajtóereje a fogyasztói kiadások élénkülésének, mely a gazdasági növekedés szempontjából kiemelt jelentőségű.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó