Folyamatosan nőnek a reálbérek
A KSH legfrissebb statisztikái alapján továbbra is érvényesül a reálbérek emelkedésének év eleje óta tartó pozitív trendje.
2013. augusztus 22. 13:56

2013. január–júniusban a nemzetgazdaságban mért bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – áll a KSH csütörtöki gyorstájékoztatójában. Az év első hat hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 228 160 forint volt a nemzetgazdaságban. A versenyszférában átlagosan bruttó 239 441 forintot, a közszférában – közfoglalkoztatottak nélkül számolva – 219 070 forintot kerestek a munkavállalók, míg a közfoglalkoztatásban résztvevők átlagkeresete 77 700 forint volt.

A családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 149 445 forint volt nemzetgazdasági szinten. Az átlagos nettó keresetek a versenyszférában 4,9 százalékkal kerültek feljebb, míg a költségvetés területén a közfoglalkoztatást kiszűrve 5,6 százalékos volt a nettó bér emelkedése 2012 azonos időszakához képest. 2013. január–júniusban mind a két szférában növekedtek a reálkeresetek, nemzetgazdasági szinten pedig a vizsgált időszakban mért 2,3 százalékos infláció mellett 2,4 százalékos reálbér emelkedés valósult meg.

228 848 forint volt az átlagkereset

A KSH adatai szerint 2013 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 228 848 forint volt a nemzetgazdaságban, amely 3,7 százalékkal magasabb az előző évben regisztráltnál. A nettó bér – 149 895 forintot tett ki – 5,1 százalékkal nőtt 2012 júniusához viszonyítva, amely azonban nem veszi figyelembe a gyermekek után járó családi adókedvezményeket. A júniusi 1,9 százalékos éves inflációval számolva 3,1 százalékkal ért többet a keresetünk reálértelemben.

Az év hatodik hónapjában a vállalkozásoknál dolgozók havi bruttó átlagkeresete 2,8 százalékkal, míg a nettó bérek 4,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szerveknél teljes munkaidőben foglalkoztatottak – közfoglalkoztatottak nélkül számított – átlagos bruttó keresete 9 százalékkal került feljebb az előző év azonos időszakához képest, míg a nettó keresetek 10,1 százalékos emelkedést mutattak.

Mint a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adataira reagálva kiemelte: a folyamatosan növekvő reálkereset fontos hajtóereje a fogyasztói kiadások élénkülésének, mely a gazdasági növekedés szempontjából kiemelt jelentőségű.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Nemzeti vállalkozásokkal erős a nemzetgazdaság
  Erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén.
 • Nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
  A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása - nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó