Júniusban 1,2 százalékkal nőtt az ipari termelés
A GDP 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben. Júniusban 1,2 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel megtisztított adatok szerint.
2013. augusztus 14. 10:43

Éves összevetésben 1,7 százalékkal javult az ipar kibocsátása a munkanaphatástól megszűrten, de 0,6 százalékkal csökkent a kiigazítatlan adatok szerint - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipar három legnagyobb súlyú alága közül júniusban csak a járműgyártásban regisztrált növekedést a statisztika.

Júniusban az ipar belföldi értékesítése 4,5, az export 0,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 

A bruttó hazai termék 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsbecsléséből.

Éves összehasonlításban 2011 negyedik negyedévében nőtt a GDP utoljára; az idei első negyedévben 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés a múlt év utolsó három hónapjához képest.

Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a növekedés elsősorban a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménynövekedésének köszönhető; bár mindkét ágazatnál bázishatás is szerepet játszott a bővülésben. A mezőgazdaságról szólva kifejtette: az utóbbi két hét aszálya ellenére is jól teljesíthet az ágazat, bár nem annyira jól mint azt a szakértők korábban remélték.

A szakértő hozzáfűzte: az ipar hatása semlegesnek mondható a növekedésben, míg a szolgáltatások vegyes képet mutatnak.

Londoni pénzügyi elemzők is arra számítottak, hogy a második negyedévben, másfél év után először éves összevetésben is növekedhetett a magyar gazdaság teljesítménye. A GDP mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind a naptárhatás kiszűrésével 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok 0,2 százalékos növekedést mutatnak.

2013 első félévében a gazdaság gyakorlatilag stagnált: a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a GDP 0,1 százalékkal, a kiigazítatlan nyers adatok 0,2 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítménye az előző év azonos időszakához képest, a munkanaphatástól megtisztított mutató pedig 0,1 százalékos növekedést jelez.

A KSH szerdán közölt adatsorából kiderül, hogy az előző negyedévhez képest 0,7 százalékos első negyedévi GDP-növekedést 0,6 százalékra változtatta a KSH a felülvizsgált adatok alapján. A negyedéves GDP-adatok megerősítették, hogy a magyar gazdaság 2012 harmadik negyedévében, amikor az előző negyedévhez képest nem csökkent a teljesítmény, kilábalt a recesszióból az első negyedévi 1,5 és a második negyedévi 0,5 százalékos visszaesés után.

Fidesz: Magyarország kijött a gazdasági recesszióból

A Fidesz szerint Magyarország jó úton jár, hiszen kijött a gazdasági recesszióból és egyre több biztató mutatóval bír immár a gazdasági növekedés terén is.

A kormánypárt ezt az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra reagálva közölte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett gyorsbecslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Három éve Magyarországot még Görögországgal egy lapon emlegették, mára azonban Magyarország pénzügyileg talpra állt, az utolsó fillérig megszabadult a baloldal által felvett IMF-hiteltől, kilenc év után kiszabadult a túlzottdeficit-eljárás alól - fejti ki a Fidesz közleményében, hozzátéve: az államadósság csökkenő pályára állt és negyven éve nem volt ilyen tartósan alacsony az infláció, mint most.

Kiemelik: az európai tendenciákkal ellentétben Magyarországon folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma is, a fizetések pedig tartósan őrzik vásárlóértéküket. "Magyarország tehát jó úton jár amióta szakított a Gyurcsány-Bajnai-szövetség szélsőséges gazdaságpolitikájával, még ha ezt a bukott baloldal idegesen és gyűlölködve naponta tagadni is próbálja" - teszi hozzá a kormánypárt.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó