Merényleteket tervezett az al-Kaida Nyugat-Európában
Merényleteket tervezett Nyugat-Európában az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet tavaly, a terrortámadásokat nyugati titkosszolgálatok segítségével hiúsították meg - írta hétfőn a Die Welt című német lap.
2013. augusztus 12. 11:28

A lap titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az al-Kaida kémelhárító főnökeként számon tartott Abdullah al-Adam tunéziai iszlamistákból szervezett terrorista sejtet a pakisztáni Vazirisztánban. Az al-Kaida táborokban kiképzett négy férfi 2012 nyarán indult útnak a Pakisztán északi részén fekvő tartományból Nyugat-Európa felé. Az indulás előtt videoüzenetet készítettek.

A csoportot nyugati titkosszolgálatok információi alapján az iráni-török határvidéken tartóztatták fel, majd mind a négy férfit hazatoloncolták Tunéziába. Ott a helyi hatóságok szabadlábra helyezték őket. Azóta nincs róluk információ.

A csoport több tagja korábban Nyugat-Európában élt. Terveiket nem sikerült pontosan rekonstruálni. Valószínűleg az volt a feladat, hogy egyszerre több Nyugat-Európai országban hajtsanak végre merényleteket. A sejt irányítója, Abdullah al-Adam az idén áprilisban meghalt egy pilóta nélküli repülőgéppel (drónnal) végrehajtott amerikai támadásban Vazirisztánban - írta a Die Welt.

MTI nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó