Zsigó Róbert: egyszerűbb lesz az örökbefogadás, a nevelőszülővé válás
Tovább könnyíti a kormány az örökbefogadást és a nevelőszülővé válást. A változtatás célja, hogy a jelenleg állami otthonokban élő több ezer gyermek közül minél többen, minél előbb családba kerüljenek - mondta a Fidesz szóvivője pénteken, Helvécián tartott sajtótájékoztatóján.
2013. augusztus 9. 16:13

    Zsigó Róbert a négy állami gondozott gyermeket nevelő Gogolák családnál arról beszélt: nem szabad, hogy a gyermekek azért töltsenek el éveket állami gondozásban, mert a leendő nevelőszülőnek nincs energiája végigcsinálni az ezzel járó procedúrát a bonyolult és ésszerűtlen törvények miatt.

    Rámutatott: a házigazda, Gogolák Tiborné, Katalin 10 éve döntött úgy, hogy nevelőszülő lesz és most négy olyan gyermeket nevel, akik a család szeretete nélkül állami gondoskodásra szorulnának. Rajtuk kívül egyre több gyermek és gyermekre vágyó szülő van, akik hasonlóan egymásra találnak. A kormány és a törvényhozás dolga az, hogy ezt az egymásra találást könnyebbé, egyszerűbbé tegye - mondta, hozzátéve: a kabinet családpolitikája azokra a házaspárokra, és egyedülállókra is gondol, akiket a gyermekkel nem a vér, hanem a szeretet köt össze.

    Hangsúlyozta: ezért az elmúlt három évben a kormány sok paragrafust átírt, és újabbak módosítását tervezi 2014 januárjától az örökbefogadás és a nevelőszülővé válás könnyítése érdekében. Közölte: bár a nevelőszülők átmenetileg fogadják be a gyermekeket, a tapasztalatok szerint sokukból válik később örökbefogadó. Az egyszerűsített eljárásoknak köszönhetően egyre több olyan házaspár és egyedülálló van Magyarországon, aki kész nem vér szerinti gyermeket nevelni. A kormányváltás óta évről-évre több gyermek talál örökbefogadó szülőkre: a korábbi 400-ról mára évente közel 500-ra nőtt az örökbe fogadott gyermekek száma.

    Ennek ellenére most is több ezer gyermek él állami otthonokban Magyarországon; testi, lelki egészségük miatt fontos, hogy ők is családban nőhessenek fel - húzta alá Zsigó Róbert.

    Ismertette: a 2014. január 1-jétől életbe lépő változások egyikeként a jelenleg ilyen státusszal nem rendelkező 3200 nevelőszülő is foglalkoztatotti jogviszonyba kerül. Emellett jövő évtől minden 12 év alatti, ma még otthonokban élő gyermeket 3-4 év alatt, fokozatosan családba adnak. Az újonnan érkező gyermekek automatikusan nevelőszülőhöz kerülnek – fejtette ki a szóvivő.

    Elmondta: napjainkban 5500 nevelőszülő van az országban, akik mintegy 13 ezer gyermekről gondoskodnak. A kormány abban bízik, a változtatásoknak köszönhetően a nevelőszülők száma már jövőre több százzal nő.

mti
  • A diktatúrák próbálták kiirtani a keresztény gyökereket
    Ferenc pápa: Az Európai Bizottság elrettentése a „karácsony” szótól anakronizmus volt. A diktatúrák próbálták felszámolni a kereszténységet a kontinens történetében.
  • Orbán Viktor: A baloldali blokk meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést
    Elsőként Jakab Péter a Jobbik elnöke intézte kérdéseit Orbán Viktor miniszterelnökhöz az azonnali kérdések órájában, a parlament előző héten indult ülésének ötödik, egyben hétfői zárónapján.
  • A Fidesz előnye továbbra is jelentős
    A Fidesz előnye továbbra is jelentős a baloldali kihívójával szemben: a kormánypárttal a teljes népesség 44, az ellenzéki közös listával 39 százaléka szimpatizál. Az ellenzék hátrányának egyik oka megosztottsága több kérdésben, például a koronavírus kapcsán. Míg az első és második oltással rendelkező fideszesek 84 százaléka szándékozik felvenni a harmadik oltást is, a baloldali szavazótáborban ez az arány csak 68 százalék.
MTI Hírfelhasználó