"A baloldal hagyta, hogy a családok devizában adósodjanak el"
A Fidesz szóvivője szerint egyre több jel utal arra, hogy "a Gyurcsány-Bajnai-kormányok állításukkal ellentétben nagyon is jól tudták, hogy milyen veszélybe sodorják a családokat, amikor a devizahiteleket felpörgették".
2013. augusztus 8. 13:52

Zsigó Róbert csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette: a baloldal tudatosan hagyta, hogy a magyar családok devizában adósodjanak el, mert ez a bankoknak jó üzlet volt. A fideszes politikus szerint az előző kormányok szándékosan okoztak kárt az embereknek, ráadásul cserbenhagyták őket.

Szavai szerint az elmúlt napokban Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke is beismerte, hogy az akkori kormányok hibáztak a devizahitelek állami szabályozásával kapcsolatban.

Zsigó Róbert szerint ezek után felháborító, hogy a baloldal "naponta próbálja sikálni a felelősségét" és azt hangsúlyozzák, hogy az első Orbán-kormány vezette be a devizahiteleket. A Fidesz szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy az első Orbán-kormány idején "a kutya nem vett fel" devizahitelt, mert olyan erős otthonteremtési támogatási rendszer volt, hogy "bolond lett volna bárki devizában eladósodni". Hangsúlyozta: 2004 előtt a teljes hitelállomány 1 százaléka volt csak devizahitel.

A kormányváltást követően azonban az új kabinet megszüntette a kamattámogatást és a hitelkedvezményeket, és csökkentette a hitelplafont, a devizahiteleket ugyanakkor alig szabályozták - mondta a kormánypárti képviselő, aki szerint ennek lett az eredménye, hogy 2010-re minden harmadik háztartásnak volt devizahitele, amelyek mértéke 2004-hez képest a 140-szeresére nőtt, és a teljes lakossági hitelállomány 50 százalékát tette ki.

MTI nyomán
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
MTI Hírfelhasználó