Balog Zoltán: Senki nem menekülhet a törvény elől
Az emberi erőforrások minisztere szerint a romagyilkosságokban hozott ítélet megerősíti, hogy Magyarországon a rasszista bűncselekmények elkövetői közül senki nem menekülhet el a törvény szigora elől.
2013. augusztus 6. 15:38

Balog Zoltán közleményben azt írta: bízik benne, hogy az első fokú ítéletet másodfokon is megerősítik, és ennek köszönhetően mindenki megérti, mindig az áldozatok mellett kell állni, és ez nem többség vagy kisebbség, hanem emberi méltóság kérdése.

"Amellett, hogy sajnos a teljes igazságot nem sikerült feltárni, ez az ítélet megerősít abban a hitben, hogy Magyarországon a rasszista bűncselekmények elkövetői közül senki sem menekülhet meg a törvény szigora elől, a különösen kegyetlen gyilkosok méltóképp megbűnhődnek tetteikért" - állapította meg a miniszter.

A közlemény felidézi, hogy Balog Zoltán 2009-ben az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnökeként próbálta elősegíteni a nyomozást, és felhívta a nyilvánosság figyelmét az ügy előrehaladása végett. A kormányváltást követően társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként a legelső döntése az volt, hogy 8,5 millió forintos támogatást nyújtott a gyilkosságsorozat áldozatai közvetlen hozzátartozóinak megsegítésére, lakhatási körülményeik javítására. Balog Zoltán minden évben részt vesz az áldozatok emlékére tartott ökumenikus szertartáson és találkozik az áldozatok családtagjaival.

Utal rá a közlemény: a kormány a hasonló gyűlölet-bűncselekmények megakadályozása céljával szigorította a büntető törvénykönyvet. A rendőrség külön statisztikát vezet a rasszista bűncselekményekről.

A kormány nem tűri, hogy félelemkeltő csoportok bármilyen etnikai vagy kulturális társadalmi csoporttal szemben fellépjenek, ezért az elkövetőket, a rendbontókat a törvény erejével vonja felelősségre - zárul a közlemény.

Három vádlottat tényleges életfogytiglanra ítélt a romagyilkosságok ügyében kedden első fokon a Budapest Környéki Törvényszék, a negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház. A vádlottak 2008-ban és 2009-ben kilenc helyszínen intéztek támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák ellen, ezek következtében hatan meghaltak, köztük egy gyermek, öten súlyosan megsérültek, köztük is van egy gyermek.

MTI nyomán
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Donald Trump: Ha igazam van, Joe Biden nem lehet elnök
    A mainstream média szinte teljesen mellőzte, a Facebook és a Twitter pedig az üzenet valóságtartalmát firtató címkékkel látta el Donald Trump minapi beszédét, amit a hivatalban lévő elnök az eddigi legfontosabb felszólalásaként jellemzett.
  • Tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
    Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó