Augusztus közepéig végtörleszt Magyarország
Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel. MSZP: a kormányfő sikernek próbálja beállítani az IMF-hitel végtörlesztését. Elemzők: szimbolikus, demonstratív jelentősége van az végtörlesztésnek
2013. július 29. 16:43

    "Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 25-én levélben jelezte Reza Moghadam, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója felé, hogy Magyarország még annak esedékessége előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF- hitelét" - áll a közleményben.

    Orbán Viktor miniszterelnök július 27-én, szombaton a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

Az NGM közleménye szerint a kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és - az országkockázati megítélést tükröző - ötéves CDS-felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. Tekintettel arra, hogy az IMF-hitel előtörlesztésére szolgáló források így rendelkezésre állnak, a kormány a hitel előtörlesztéséről döntött - olvasható a tájékoztatásban.

A visszafizetési lehetőség csak azon országok részére áll fenn, amelyek megfelelő szintű tartalékokkal, fegyelmezett költségvetési politikával és kedvező befektetői megítéléssel rendelkeznek - hívja fel a figyelmet a NGM közleménye.
Magyarországon ezek a tényezők az elmúlt három év munkájának köszönhetően együttesen megteremtik a lehetőségét annak, hogy az IMF-hitel jelentette tehertől esedékesség előtt megszabaduljon a gazdaság - szögezi le az NGM közleménye.

Az NGM kitér arra: a magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le az IMF-től. Az ebből jelenleg fennálló tőketartozás mértéke a tárca közlése szerint 2,2 milliárd euró, amelynek utolsó nagyobb törlesztőrészlete 2014 márciusában lenne esedékes.

Az IMF-hitel teljes visszafizetésével a kormány fontos lépést tesz az egyre nagyobb arányú piaci finanszírozás felé, emellett kamatmegtakarítást is biztosít a költségvetés számára. A kifejezetten erre a célra feltöltött devizabetét egyenlege az előtörlesztést követően is biztonságos szinten marad - hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

 

A miniszterelnök sikernek próbálja beállítani a 2008-ban felvett IMF-hitel végtörlesztését, de elhallgatja, hogy ehhez jelentős piaci hitelfelvételre kényszerült, vagyis az olcsó hitelt drága hitelre sikerült váltania - áll Szanyi Tibor, szocialista országgyűlési képviselő hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az MSZP ebben arra szólítja fel Orbán Viktort, hogy fejezze be a hazudozást, valamint a magyar nép kiszipolyozását.
A közlemény írója emlékeztet rá, hogy az IMF-hitel "beállítására" biztonsági okokból került sor, a keretösszeg egyharmadát igénybe sem vették, egyharmadát jegybanki tartalékba tették. Így csak a pénz egyharmada, "mozdult meg" áthidaló megoldásként.

Mint írta, most csupán az utolsó részletről, a "maradék maradékáról" van szó. A Mol részvénycsomagjának megvásárlását leszámítva az IMF-pénz el sem fogyott, azaz a visszafizetése sem volt kérdéses. A Mol részvénycsomag vételára közel akkora, mint az egész IMF-hitelkeret utolsó, mintegy kétmilliárd eurós törlesztőrészlete - áll a közleményben.

A szocialista politikus szerint a kormány idén a "végtörlesztésként tálalt" IMF-nek szóló visszafizetés összegének kétszeresét vette fel a dollárpiacon államkötvény kibocsájtásával, ráadásul dupla kamatot vállalva.
Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor "lánchazugságba bonyolódott". Úgy fogalmazott, hogy "a féktelen haveri pénzszórást újabb és méregdrága hitelekkel igyekszik pótolni, ezáltal az államadósság az egekbe szökött".

A közleményben Szanyi Tibor úgy fogalmazott, hogy mindez nem az ország sikere, hanem "a Fidesz által előállított pénzügyi katasztrófa", amelynek minden terhe a magyar emberek nyakába zúdul.

Orbán Viktor miniszterelnök július 27-én, szombaton a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közölte az MTI-vel, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét.

Az NGM közleménye szerint a kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és - az országkockázati megítélést tükröző - ötéves CDS-felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. Tekintettel arra, hogy az IMF-hitel előtörlesztésére szolgáló források így rendelkezésre állnak, a kormány a hitel előtörlesztéséről döntött - áll a közleményben. 

 

Az MTI által megkérdezett elemzők úgy vélik: inkább szimbolikus, illetve demonstratív jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, gazdaságpolitikailag kevés előny származik belőle.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közölte az MTI-vel, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: szimbolikus jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, a kormány az IMF-től való elszakadást a gazdaságpolitikai függetlenség megteremtése egyik csúcsának tekinti.

A vezető elemző emlékeztetett: a második Orbán-kormány már 2010 nyarán felbontotta a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a tételes hitelprogramot, és sokáig azt kommunikálta, függetlenek akarunk lenni az IMF-től. Később, Fellegi Tamás és Varga Mihály tárca nélküli minisztersége alatt volt némi változás a kormány szemléletében, de miután 2012 végén, 2013 elején világossá vált, hogy a magyar kormány által kért megoldás, vagyis az, hogy újabb hitel helyett egy úgynevezett védőhálót nyújtson a valutaalap, nem járható út, ismét az IMF-től függetlenedés, függetlenség került előtérbe.

Török Zoltán kiemelte: "van pénz a végtörlesztésre, február végén sikeres volt a dollárkötvény-kibocsátás, jelentős tartalékokkal rendelkezik a kormány, és némi kamatmegtakarítás is származik majd abból, hogy a lejárat előtt visszafizeti Magyarország az IMF-hitelét".
A vezető elemző rámutatott: a végtörlesztést a kormány úgy tudja kommunikálni, hogy rendben vannak Magyarország pénzügyei, fegyelmezett az államháztartás. Természetesen az előtörlesztésben nagy szerepe van az enyhülő nemzetközi pénzpiaci hangulatnak, és a piacokon tapasztalható likviditás bőségnek is - fűzte hozzá a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta: a mostani, 2,2 milliárd eurós előtörlesztés makrogazdasági szempontból "sokat nem jelent", ennek inkább politikai előnye van, ez egyfajta demonstratív lépés a kormány részéről. Véleménye szerint érdemi gazdasági előny nem származik a lépésből.
Árokszállási Zoltán emlékeztetett arra, hogy az IMF-hitellel párhuzamosan annak idején, 2008 őszén az Európai Bizottságtól is vett fel hitelt Magyarország. Az EU-hitelből 2014. negyedik negyedévben 2 milliárd eurót kell törleszteni, 2016-ban, az EU-hitel lejáratakor, a második negyedévben további 1,5 milliárd eurót.

Az Erste Bank elemzője rámutatott: a mostani előtörlesztés féléves előny az IMF-hitel 2014 első negyedévi lejáratához mérten.

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó