Harmadfokú hőségriadót rendeltek el
Harmadfokú hőségriadót rendelt el csütörtök nulla órától hétfő éjfélig az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.
2013. július 25. 14:11

    Hozzátette: a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban egyre melegebb időre kell számítani, a hétvégén és jövő hét elején tetőzik a hőség, bár csütörtökön egy gyenge front hatására átmenetileg gyengül a nappali felmelegedés.

    Az országos tiszti főorvos a hőségriadó elrendelésével összefüggésben felhívja az egészségügyi szolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók, a vállalkozások, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy tegyék meg a hőség esetén szükséges intézkedéseket - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

    A napi középhőmérséklet csütörtökön még csak az ország déli, délnyugati részén emelkedik 25 fok fölé. A középhőmérséklet szombaton, a Dunántúlon és délen eléri a 27 fokot, de északkeleten még éjszaka viszonylag alacsonyabb hőmérséklet várható, ezt követően azonban az ország nagy részén keddig 28, 29 fok körül alakul a középhőmérséklet, ezért rendelték el a harmadfokú hőségriadót.

A tájékoztatás szerint a hőség jövő hét közepén mérséklődik, de a valószínűleg utána is még száraz idő lehet, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel.
Csütörtökön a legmagasabb várható hőmérséklet 28, 33 Celsius-fok körül várható, pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 12, 20 fok, a legmagasabb 29,34 fok körül alakul. Az előrejelzések szerint a legnagyobb meleg vasárnap és hétfőn lesz: 33-38, illetve 34-39 Celsius-fok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal ismételten azt kéri mindenkitől - különösen a Forma-1-es futamon és a szabadtéri fesztiválokon résztvevőktől - , hogy a hétvégi szabadtéri programok során fogyasszanak több folyadékot. Ajánlott ebben az időszakban az egyébként is szükséges napi két liternél is több folyadékot, elsősorban vizet inni. Azt is ajánlják, hogy a kulacsokat, a palackokat mindig töltsék fel, gondoskodjanak arról, hogy legyen tartalékban víz, amellyel a kendőt, a sálat, a sapkát is benedvesíthetik. 

A kalap és a napszemüveg viselésén túl ajánlott, hogy a Forma-1-re, a szabadtéri fesztiválokra érkezők vigyenek magukkal napernyőt, továbbá 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, napvédő készítmények alkalmazásával, és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket - ajánlja az ÁTNSZ. 

mti
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó