Gyógynövényeink - a citromfű
A citromfű, (balzsam, mentabalzsam) közismert és népszerű évelő gyógynövény, Dél- és Közép-Európában, a mediterráneumban őshonos.
2013. július 14. 15:18

Még ma is megtalálható vadon, emellett termesztik gyógyászati célokra, és a kertek kedvelt növényeként is megtalálható. Dús nektártartalma miatt mézelőként is számon tartják, a gyógyászatban főképpen nyugtató hatása jellemző.

Citromfű (Melissa officinalis)

Hol él:a citromfű az ajakos virágúak családjának tagja, ma vadon már csak szórványosan fordul elő, sokkal inkább a kertekben. Kellemes, citromillatú, évelő növény.

Küllemi leírás:Gyökértörzse tarackosodó, belőle föld feletti hajtások fejlődnek. Szára 1 m-re is megnőhet, bokrosan elágazik. Levelei keresztben átellenesen állnak, lemezük 2-6 cm, széles/keskeny tojásdad, durván csipkézett széllel. A virágok 10-20-asával ún. "álörvökben" álló ajakos virágok, fehérek, júniustól nyílnak. Termése makkocska, fénylő, barna kb. 2 mm-es.

Milyen drog készül belőle: levéldrog, és száras drog (fű).

Mit tartalmaz:illóolajakat, cseranyagot, keserűanyagot, nyálkát, kávésavat.

Mire alkalmazható a tea?A citromfű tea idegnyugtató, ideg”erősítő” hatású, egyben a szívet is nyugtatja. Elősegíti az emésztést, szélhajtó, az epeműködést is támogatja. Izzasztásra is alkalmazható. Külsőleg: borogatásokban, fürdőkben és bedörzsölésre is használható.

Még mire alkalmazható? Drogjait a likőripar, illóolajait az illatszeripar alkalmazza.

(forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia)

Egészségkalauz - Dr. Székely Gábor
  • Igazi ünnep a kulturális intézmények újbóli megnyitása
    Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.
  • Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt
    Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt, kiderült, hogy ha baj van, nem lehet a baloldali pártokra számítani – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. A WHO éppen egy hete mondta ki, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm vakcina, a baloldali politikusokat azonban a nemzetközi szakértők állásfoglalása sem győzte meg – hangzott el az M1 Híradójában.
  • Karácsony Gergely bejelentkezett
    Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson.
MTI Hírfelhasználó