Családbarát lett Ózd, Sárvár és Tata önkormányzata
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 2005 óta adja át a díjakat.
2013. július 11. 16:45

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 2005 óta azoknak a városoknak adja át a „Családbarát Önkormányzat” Díjat, melyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal a családos közösségeket erősítik és könnyebbé teszik a gyermeknevelést a hétköznapokban. Az első díjátadó óta harminc település kapott kitüntetést.

A NOE kiemelt figyelmet fordít az ország népesedési helyzetével kapcsolatos gondokra, és támogatni, bátorítani igyekszik minden olyan kezdeményezést, jó példát, amely a gyermekvállalást ösztönzi, illetve a gyermekes családok életfeltételeinek javítását szolgálja. Ez a törekvés hívta életre 2005-ben a „Családbarát Önkormányzat” Díjat, melyet hagyományaink szerint minden évben július 11-éhez, vagyis a Népesedés Világnapjához kötődve adunk át.

Olyan önkormányzatok nyerik el a kitüntetést, melyek minden eszközzel támogatni igyekeznek a helyi közösség erősödését, a generációk együttműködését, a fiatalok helyben maradását. A díjazottakra helyi közösségeink, szakértőink tesznek a javaslatot.

A díj odaítélése kapcsán többek között olyan szempontok kerülnek mérlegelésre, mint az önkormányzat érdemi lépései a gyermekeket nevelő családok érdekében, családbarát városfejlesztés, akadálymentesítés, családbarát szolgáltatások, közlekedési lehetőségek, fiatal családok támogatása, gyermekvállalást segítő programok. Ezen intézkedések mintául szolgálhatnak más önkormányzatok számára is.

Idei kitüntetettjeink: Ózd, Sárvár és Tata.

A díjak sajtó nyilvános átadásának ez évben július 11-én Pázmánd – a NOE „Családbarát Önkormányzat” Díjának 2012. évi egyik nyertese - ad otthont.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöksége

ÓZD

A díjat átveszi: Fürjes Pál, polgármester

Ózdnak a rendszerváltás után súlyos gondokkal kellett megküzdenie, hogy megtalálja azokat a megoldásokat, amelyek azonnal, illetve hosszú távon képesek kezelni a munkanélküliséget, a kialakult társadalmi-gazdasági-demográfiai helyzetet. Íme néhány, az elismert program és eredmény közül:

    Az Önkormányzat az elmúlt évben 1500 kiközvetítést regisztrált közfoglalkoztatásra.
    Ózdon az óvodák és iskolák karbantartása folyamatos, az intézmények felújítására, működtetésére pályázati forrásokat is bevonnak.
    Pályázati forrásból az Önkormányzat által fenntartott Ózdi Művelődési Intézmények 41 szakköri, 17 tábori és 3 vetélkedő programot valósítottak meg ingyenesen a városi óvodás, általános iskolás és középiskolás gyermekek részvételével.
    A város kulturális életében aktívan részt vevő, tehetséges fiatalok számára a város vezetése több alkalommal nyújtott továbbtanulási támogatást.
    Immár húsz éve rendezi meg az Önkormányzat a Nagycsaládosok Karácsonyát.

SÁRVÁR

A díjat átveszi: Kondora István, polgármester.

A sárvári Önkormányzat intézkedések sorával támogatja a családokat a gyermekvállalásban, és a gyermekek nevelésében:

    Sárváron működik a Fiatal Házasok Otthona, segítséget nyújtva a fiatal pároknak az önálló életkezdéshez.
    A városban hagyománnyá vált a Születés Ünnepe elnevezésű rendezvénysorozat a Sárvári Népegészségügyi Intézet szervezésében.
    A gyermek intézményekben az akadálymentesítés sikeresen megvalósult, a játszóterek megfelelnek az uniós elvárásoknak.
    Több gyermeket nevelők számára szociális támogatást nyújt az önkormányzat, például táborozási támogatás, étkeztetési támogatás és ünnepekkor vásárlási utalványok formájában.
    Egyedi családtámogatásnak számít a Sárvár Kártya, amely minden sárvári család számára igényelhető.

TATA

A díjat átveszi: Michl József, polgármester.

A NOE méltónak találta Tata Város Önkormányzatát az elismerésre, hiszen

    Tatán közel háromszáz önkormányzati bérlakás van nehéz élethelyzetben lévő családos kérelmezők számára.
    Gyermekszületéskor a város 10 000 Ft összegű életkezdési támogatást nyújt az újszülötteknek.
    A kisgyermekek napközbeni ellátását 100 férőhelyes önkormányzati bölcsődében és civil fenntartású családi napközikben is igénybe vehetik a családok.
    Tanuszodát építettek 2008-ban, mely az egész kistérségre kiterjedően ellátja az úszásoktatás feladatát.
    Gyermekvédelmi helyi szabályozás keretében a tatai tanulók ingyenesen vehetik igénybe a helyi közösségi közlekedési szolgáltatást.
    A város a tehetséges tatai fiatalok támogatása érdekében saját ösztöndíjakat is alapított.
    Tata Város Önkormányzata 2010-ben határozott a kedvezményes Tata Kártya bevezetéséről.
    Az UNICEF „Gyermekbarát város” kezdeményezéséhez 2008-ban csatlakozott Tata.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kiemelt figyelmet fordít az ország népesedési helyzetével kapcsolatos gondokra, és alapvető célja, hogy a népesedéspolitika az egyik legfontosabb terület legyen, hiszen a legjobb és legbiztonságosabban megtérülő befektetés a családok segítése. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete értékeli és elismeri a kormány elmúlt három évben a családok támogatásáért végzett munkáját, családbarát intézkedéseit.

26 évvel korábban a NOE Alapszabályának rögzítésekor megfogalmazott céljainak egy része mára már az Ország új Alaptörvényének részévé vált. 2007 szeptemberében élőláncos demonstráción a NOE és több mint 30 civil szervezet nyújtott be petíciót többek között a megszorítások enyhítéséért, hiszen aránytalanul több teher hárult a gyermekes családokra. Elvártuk, hogy a gyermeknevelés korrekt módon kerüljön beszámításra a szülők közterheibe. A családi adózással ez megvalósult, kézzel fogható eredményekről beszélhetünk, hiszen a nehéz gazdasági helyzet ellenére is kéréseinket mára már törvény szabályozza.

Tennivalónk viszont még nagyon sok van. Feladatunk a családok lelki megerősödésének segítése, az egymást segítő közösségek építése, a fiatal generációk számára a család, mint vonzó közösség, jó, éltető példákon keresztüli bemutatása.

Éppen ezért a NOE támogatni, bátorítani igyekszik minden olyan kezdeményezést, jó példát, mely a gyermekvállalást ösztönzi, illetve a gyermekes családok életfeltételeinek javítását szolgálja.

Ez a törekvés hívta életre 2005-ben a „Családbarát Önkormányzat” Díjat, melyet hagyományaink szerint minden évben július 11-éhez, vagyis a Népesedés Világnapjához kötődve adunk át. A díjak sajtó nyilvános átadásának ez évben július 11-én Pázmánd – a NOE Családbarát Önkormányzat Díjának 2012. évi egyik nyertese - ad otthont. 

gondola/NOE
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó