Visszautasította a kultúrpolitikát érintő bírálatokat Balog Zoltán
Visszautasította a kormány kultúrpolitikáját érintő bírálatokat Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az osztrák De Standardban megjelent interjúban.
2013. július 11. 12:09

A Der Standardnak nyilatkozva a miniszter saját kultúrpolitikai céljait úgy jelölte meg, hogy a minőségnek kell döntőnek lennie, s "lehetőleg sokan jussanak szóhoz".

Balog tévesnek nevezte azt a nézetet, hogy a kormány mindenáron változtatásra törekszik a fontos intézmények élén. A Nemzeti Színház igazgatóváltásáról kijelentette: a kuratórium javaslata alapján döntött. Mint mondta, Alföldi Róbert egy, ellenjelöltje kilenc szavazatot kapott a testülettől. Úgy vélekedett, Ausztriában is hasonlóak a kinevezési eljárások, s parlamenti vitákhoz vezető kinevezésekre is volt példa. "A kultúrpolitikában mindig van vita, és ez jó is így" - fűzte hozzá.

A független színházakról szólva azt mondta, ez a terület az elmúlt években több támogatást kapott, mint előzőleg.

A miniszter azzal kapcsolatban szólt ezekről a témákról, hogy Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója korábban aggodalmának adott hangot a magyar kultúrát és színházi életet érintő intézkedésekkel kapcsolatban. A politikus úgy vélekedett, Hartmannt "politikailag átejtették".

A miniszter úgy vélte, júniusi találkozójukkor Matthias Hartmann tévesen azt a következtetést vonta le, hogy neki "gőze sincs" a színházi szakmáról. "Éppen az ellentéte a helyzet: képben vagyunk, a munkatársaim is képben vannak" - mondta Balog Zoltán. "A számaink helyesek voltak: a független színház az elmúlt években több támogatást kapott, mint előtte" - jelentette ki.

Fekete György Konrád Györgyről tett kijelentése "nem volt szerencsés" - vélekedett Balog Zoltán - , de a Magyar Művészeti Akadémia autonóm intézmény és Fekete Györgynek "szabadságában áll ezt mondani".

Az egyes, vitákat kiváltó március 15-i állami kitüntetésekkel kapcsolatban kijelentette: Szaniszló Ferenc esetében tévesen tájékoztatták. "Mond olyan dolgokat, amelyeket igazán nem tudok helyeselni" - jegyezte meg. A Kárpátia együttesről szólva vitatta az újságíró állítását, hogy az a Jobbik "pártzenekara". Petrás János kitüntetése "egy kormányzati bizottság döntése volt, amely mellett kitartok" - tette hozzá.

A közmunkaprogram hasznossága mellett érvelve a miniszter kijelentette, hogy a júniusi dunai áradás nagyobb károkat okozott volna, ha nem tisztítottak volna meg csatornákat és vízelvezető árkokat a program keretében. 

MTI
  • Visszataszító volt Márki-Zay legújabb kijelentése
    A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené – kommentálta a Magyar Nemzet kérdésére a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi kijelentését a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.
  • Ismét igazolódott, a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök
    Az ellenzéki pártok próbálják csökkenteni a Márki-Zay Péter által okozott kárt azzal, hogy gyámság alá helyezik a kapitányt, ami azt is jelenti, hogy ismét bebizonyosodott, hogy Gyurcsány a főnök – értékelte az elmúlt hetet a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, aki kitért arra is, hogy miért lett kudarcos a baloldal nép­szavazási kezdeményezése, illetve a polgári kormánynak miért fontos a kultúra és a tudomány.
  • A többség szerint Orbán Viktor jobban képviseli az emberek érdekeit, mint Márki-Zay Péter
    Az országgyűlési választások – április harmadikára kitűzött – időpontjához közeledve egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése - mutat rá a Századvég legfrissebb elemzésében.
MTI Hírfelhasználó