A balliberálisok nem mernek indulni az időközi választásokon?
A múlt hónapban sem rúgtak labdába a balliberális ellenzéki pártok az időközi önkormányzati választásokon. Míg a Fidesz–KDNP szövetség egy 10 ezer fő fölötti településen diadalmaskodott, addig a Jobbik egy Budapest környéki városban végzett az első helyen.
2013. július 7. 08:49

Júniusban nyolc időközi önkormányzati választást tartottak Magyarországon, ebből egyet 10 ezer főnél népesebb településen. A korábbi hónapokhoz hasonlóan ismételten a független jelöltek domináltak a kis településeken, csupán két helyen tudtak a parlamenti pártok diadalmaskodni. Mint arról korábban beszámoltunk az év első felében viszonylag sok helyi választásra került sor, ami főleg a járási hivatalok fölállításával állt összefüggésben, a múlt hónapban ismételten a tavalyi évben már megszokott számú időközi megmérettetéseket láthattunk.

Júniusban összesen 9511 fő élhetett volna állampolgári jogával az időközi választásokon, közülük 4096-an jelentek meg az urnáknál, ez 43,07 százalékos részvételnek felelt meg. Ez egyáltalán nem számít alacsony aktivitási aránynak, főleg mivel most már az időjárás is a szavazás ellen hat. A legnagyobb arányban Vázsnokon (71,43 százalék), míg a legkisebben a solymári 2-es számú körzetben (19,59 százalék) voksoltak. Az egyik legérdekesebb szavazásra a Pest megyei Dömösön került sor, mivel a dunai árvíz miatt megközelíthetetlenné vált a település, és a védekezésre kellett teljes erővel koncentrálni, a szavazást ennek ellenére megtartották.

50 százalék fölött a Fidesz

A parlamenti pártok csupán a monorierdői és a solymári választáson szálltak ringbe. Monorierdőn végül a Jobbik diadalmaskodott, ami azt mutatja, hogy a pártot a közvélemény-kutatások valamilyen szinten alulmérik, mivel egy hanyatló tendenciát mutató alakulat nem biztos, hogy képes lenne ilyen fölénnyel nyerni egy voksolást. Persze a helyi sajátosságokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, így túl nagy jelentőséget sem kell ennek tulajdonítani. A településen egyébként a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is beállt egy független jelölt mögé, de a szavazólapon már nem merte vállalni magát, így a párt valós támogatottságáról továbbra sem tudunk teljes képet kapni.

Solymáron a korábbi fideszes képviselő lemondása miatt kellett az urnákhoz járulni, és a várakozásnak megfelelően a részvétel itt volt a legkisebb az egész hónapot figyelembe véve. Ennek egyik oka lehetett, hogy a Fidesz–KDNP-n kívül csak független jelöltek indultak, pedig egy Budapest-környéki településen való megmérettetést érdemes lett volna az ellenzéki pártoknak bevállalniuk, de vélhetően tartottak attól, hogy egy stabil jobboldali bástyának számító városban sima vereséget szenvedtek volna. Végül a Fidesz–KDNP aspiránsa diadalmaskodott, ráadásul győzelmének az arányát a 2010-es eredményhez képest is növelni tudta, így a kormánypárt támogatottsága ismét 50 százalék fölé kúszott.

A balliberálisok sehol sem indultak

Összességében a júniusi hónapban a kormánypártok és a Jobbik örülhetett az eredményeknek. Mindenképpen meglepőnek számít, hogy a balliberális ellenzéki erők egyetlen településen sem szálltak ringbe, ami vagy azt mutatja, hogy a kis településeken egyáltalán nincs hátországuk, vagy pedig tartanak az újabb vereségektől, ami az országgyűlési választások közeledtével egyáltalán nem jönne jól nekik. A független jelöltek pedig az elmúlt évtizedek tendenciájának megfelelően dominálnak a kis településeken.

MNO
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
  • Nem tud titkot tartani a dán titkosszolgálat?
    A politikus az elmúlt években több olyan interjút adott, amiben lényegében megerősítette az együttműködést az egyik legnagyobb amerikai hírszerző ügynökséggel, sőt azt is „kikotyogta”, hogy az alku még Bill Clinton elnöksége idején jött létre.
MTI Hírfelhasználó