Ne drogozz, mert meghalsz!
Ne drogozz, mert meghalsz! címmel hirdetett kampányt az ORFK az úgynevezett dizájnerdrogok használóinak, akik állandó életveszélyben vannak.
2013. július 2. 09:58

Jelentősen átalakult a nemzetközi és a hazai kábítószerpiac az elmúlt években, miután számos új pszichoaktív anyag bukkant fel az illegális drogkereskedelemben, amelyekhez – tekintettel alacsony árukra – a kispénzű fogyasztók is hozzájuthatnak. Az unió szerte súlyos gondot okozó jelenség ellen az ORFK is kampányt indított.

Ne drogozz, mert meghalsz! Ezzel a címmel hirdetett kampányt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az úgynevezett dizájnerdrogok használóinak, akik a szinte naponta változó összetételű, gyakran házilag összeállított szerek használata miatt állandó életveszélyben vannak. A rendőrség adatai szerint a hazai kábítószer-bűnözés az utóbbi egy-két évben teljesen átalakult, döntően azért, mert új pszichoaktív anyagok jelentek meg, amelyek csökkentették a klasszikus kábítószereket használók számát.

Mint az az ORFK Magyar Nemzethez eljuttatott elemzéséből kiderül, az „ősi” drog, a marihuána, valamint az amfetamin használói megmaradtak bevált szerüknél. Kipróbálják ugyan az új drogokat, de visszatérnek ahhoz az anyaghoz, amellyel „drogos-pályafutásukat” kezdték – ismertette a felmérések eredményeit Garamvölgyi László. Az ORFK szóvivője elmondta, az új kábítószerek elsősorban olcsóságuk miatt népszerűek. Amíg a hagyományos fű, a cannabisként ismert indiai kendervirág grammjához már hosszabb ideje 2500–3000 forintért lehet hozzájutni, addig a „biofű” nevű szer már ennek az összegnek a feléért is kapható, tehát a szegényebb fogyasztók is hozzáférnek.

A tábornok tájékoztatása szerint az elmúlt egy évben a rendőrség által lefoglalt kábítószerek 45 százaléka új pszichoaktív anyag, a fennmaradó rész pedig a klasszikus drogok közé sorolható. Új jelenség az is, hogy gyökeresen átalakult a kereskedő (díler) és a fogyasztó közötti hagyományos kapcsolat, mert mostanság egyre több kis forgalmazó kerül a rendőrség látókörébe, aki a világhálón keresztül rendel kisebb mennyiségű pszichoaktív anyagot, amit a lakóhelye környékén árusítva havi 150–200 ezer forintot meghaladó bevételhez is hozzájuthat.

Gyakorlatilag hetente tűnnek fel a hazai kábítószerpiacon új vagy szerkezetileg csak egészen kis változáson átesett anyagok, amelyek kevésbé ismert, bizonytalanabb kémiai csoportba tartoznak; jellemzően több anyag keverékét tartalmazzák. A gyógyszerészeti és toxikológiai adatok hiánya miatt ezeknek a szereknek meglehetősen kiszámíthatatlan a hatása, klinikai beavatkozást igénylő problémákat és mind gyakrabban halált okoznak. A jelenség nem tipikusan hazai, hiszen az unió legfrissebb felmérése szerint a fiatalok 34 százaléka használja ezeket a pszichoaktív anyagokat, mert olcsóbbak, mint a klasszikus kábítószerek, hatásuk viszont azonos vagy jobb, 33 százalékuk pedig azért dönt mellettük, mert a vásárlásuknak és fogyasztásuknak nincs büntetőjogi következménye.

Lényeges momentum, hogy a fiatalok 64 százaléka információforrásként az internetet használja a drog beszerzésére, illetve házilagos előállítására. Zömmel a fiatalkorúak (14 és 18 év közöttiek), illetve a fiatal felnőttek (18–24) használnak pszichoaktív szereket, de mind alacsonyabb az a korhatár, amikor a fogyasztó először találkozik a droggal. Az is jellemző, hogy a fiatalok egyszerre többféle anyagot fogyasztanak, amitől nemcsak erőszakosabbá válnak, de mi-után az „alapszerben” eleve négy-öt új vegyületű kábítóanyag van, és erre még több más, ugyancsak ismeretlen eredetű és összetételű szert szednek, a következmény szinte bizonyosan a halál.

Magyar Nemzet nyomán
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó