BKK: július elsején jönnek a változások
A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint folytatódik a nagykörúti villamosvágányok felújítása, újabb új buszok állnak forgalomba, és bevezetnek egy új típusú jegyet is.
2013. június 29. 14:14

Idén nyáron folytatódik a nagykörúti villamosvágányok 2012-ben elkezdett felújítása. Az első ütemben július 1-je és 27-e között a Bérkocsis utca és az Oktogon, július 27-e és augusztus 19-e között pedig a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások közötti szakaszon újulnak meg egyes szakaszokon az elhasználódott villamosvágányok. A villamosokat nappal az érintett szakaszokon, éjjel pedig a teljes vonalon közlekedő autóbuszok helyettesítik. A buszok zökkenőmentes közlekedésének elősegítése érdekében a Nagykörút egyes szakaszain buszsávot jelölnek ki, illetve a munkavégzés miatt a közúti forgalmat is korlátozhatják.

A nagykörúti villamosok helyett közlekedő autóbuszok forgalmának gördülékenysége érdekében a Nagykörúton a Nyugati tér és a Király utca, illetve a Népszínház utca és a József utca között mindkét irányban buszsávot jelölnek ki. Emiatt a gépkocsiforgalom számára csak egy sáv marad szabadon, így a környéken torlódások várhatók. Az Oktogonnál a villamosok ideiglenes végállomásának kialakítása miatt le kell zárni az Aradi utca kereszteződését.

Az Oktogonnál az első ütemben a vágányok cseréje a szerviz utak végeinél kezdődik, ezért az Andrássy útról egyik irányból sem lehet a Nagykörútra a szerviz utakon keresztül balra bekanyarodni. A második ütemben a villamosvágányok Andrássy utat keresztező szakasza újul meg, így az Oktogonon belül az Andrássy úton közlekedők csak a szerviz utakon tudnak továbbhaladni. A munkavégzés idején az Oktogonhoz vezető útszakaszon várható komolyabb torlódás.

Újabb 50 új busz áll forgalomba

Újabb 50 darab korszerű Mercedes-Benz Citaro 2 típusú autóbusz áll forgalomba július 1-jén Budapest útjain, egyúttal lezárul Budapest autóbuszflotta modernizálásának első üteme. Az első 50 busz május 1-jén indult el, miután Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester ünnepélyesen átadták azokat a fővárosi utazóközönségnek, majd Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója és Dósa Mátyás, a VT-Transman Kft. ügyvezetője átvették a buszok jelképes kulcsait a Mercedes-buszokat gyártó Evobus képviselőjétől, Till Oberwördertől. A második 50 darab júniusban állt forgalomba, és júliustól a 150 új busz utolsó harmada áll az utasok szolgálatába. Az új buszok megjelenésével 28-ról 45 százalékra emelkedik az akadálymentes autóbuszok részaránya a BKK buszvonalain.

Az új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok beosztásának elkészítésekor számos szempontot mérlegeltek a szakemberek. Elsődleges cél volt, hogy a város lehető legtöbb pontján megjelenhessenek az új autóbuszok, a felszabaduló régebbi alacsonypadlós autóbuszokat pedig olyan vonalakra irányították át, ahol eddig csak kevés számban vagy egyáltalán nem volt elérhető az akadálymentesített szolgáltatás. A menetrendek kialakításakor az alacsony- és a magaspadlós járművek időben arányos eloszlása, az egyenletes követési távolság volt a meghatározó cél.

Új típusú jegy

Július 1-jén előre megvásárolható, a felhasználás kezdő dátumától számított 30 napon belül tetszőlegesen kiválasztott öt napon, 24 órás intervallumban felhasználható új, napijegy típusú jegytömböt hoznak forgalomba, a nem rendszeresen utazók számára. Az új termék a közösségi közlekedés szolgáltatásait havonta csak néhány napon át használóknak kínál megoldást. Az új jegytípus a BKK jegy- és bérletpénztáraiban júliustól lesz elérhető. Egyelőre kísérleti jelleggel vezetik be és az első hónapok forgalma, az utasok visszajelzései alapján értékelik majd a tapasztalatokat.

Az új jegytípus ára 4550 forint/tömb. Ezért az árért tehát az utas 30 napon belül öt alkalommal 24 órán át korlátlanul használhatja a közösségi közlekedést, kivéve a MÁV és a Volán járatait – ez lényegesen kedvezőbb, mint például 5 db 24 órás jegy váltása, ehhez képest 45 százalék kedvezményt biztosít az új termék.

hirado.hu/bkk.hu nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó