Felhívás történelmi vetélkedőre
Három fős csapatok jelentkezését várják. Előzetes megmérettetés alapján 24 csapat jut a középdöntőbe, onnan pedig 12 a döntőbe.
2013. június 29. 14:20

A felhívást Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumi elnöke jegyzi. Íme.

1613. október 23-án a kolozsvári országgyűlés Bethlen Gábort választotta Erdély fejedelmévé. Az esemény 400. évfordulója alkalmából a Bethlen Gábor Alapítvány és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány

ERDÉLY ARANYKORA

címmel történelmi vetélkedőt hirdet a Kárpát-medencében élő középiskolás korú (14-19 éves) fiatalok számára.

A versenyre három fős csapatok jelentkezését várják. Egy intézményből, baráti társaságból, egyházközségből több csapat is jelentkezhet. A játékosok közül írásbeli előzetes megmérettetés alapján 24 csapat jut a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezendő középdöntőbe, innen pedig 12 csapat a döntőbe.

A vetélkedő védnökei: Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Böjte Csaba ferences szerzetes és Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke. A zsűri tagjai: Bakos István művelődéskutató, Bíró Zoltán irodalomtörténész, Harmatos Áronné, a lakiteleki iskola nyugalmazott igazgatója, Dr. Marjanucz László, a Szegedi Egyetem tanszékvezető tanára és Péterné Fehér Mária, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Levéltára főlevéltárosa.

A versenyre nevezési díj nincs, jelentkezni a lakiso@freemail.hués a bezdedi@gmail.come-mail címeken lehet.

Jelentkezni az írásbeli feladatsor beküldésével lehet, jelentkezési határidő: 2013. szeptember 16. hétfő. A verseny írásbeli feladatai, a kapcsolódó tudnivalók, szakirodalmi ajánló letölthetőek lesznek szeptember elsejétől a  www.lakitelek.hu/nepfoiskolaés a  www.eotvosiskola.atw.huhonlapról is.

A középdöntő és döntő helyszíne és időpontja: Lakitelek Népfőiskola, 2013. október 11-13.

A középdöntőbe jutott csapatok valamennyi tagja emléklapot, könyvjutalmat kap. A döntőbe jutott csapatok tagjai pedig további jutalmakat, valamint az első három helyezett csapat részvételi lehetőséget kap Bethlen Gábor szobrának kolozsvári avatására, amely fejedelemmé választásának 400. évfordulóján, 2013. október 23-án lesz.

További felvilágosítással szívesen szolgál Olajos István iskolaigazgató a 70/931-7808-as számon.

- bszj -
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó