Asha a remény a kihalás szélén
A WWF Orrszarvúvédelmi Programjának munkatársai nagy erőkkel küzdenek a téves hiedelmek miatt kihalás szélén álló faj életben maradásáért.
2013. június 28. 10:43

Életben maradt és egészséges Asha (képek), az áprilisban árván maradt orrszarvú bébi, akinek szülőanyját orvvadászok ejtették el. A WWF Orrszarvúvédelmi Programjának munkatársai nagy erőkkel küzdenek a téves hiedelmek miatt kihalás szélén álló faj életben maradásáért. Az orrvadászat következményei Európát is elérték: tavaly 67 tülöklopás és 15 lopási kísérlet történt az Európai Unió országaiban.

Hősiesen túlélte a megpróbáltatásokat Asha, a két hónapos, elárvult orrszarvú bébi, és gondozói szerint teljesen egészséges (képek). Az orrszarvúborjú édesanyját áprilisban ejtették el orvvadászok az indiai Manas Nemzeti Park bansbari tartományában. A kicsit néhány nappal születése után szakították el anyjától, és a WWF India szakemberei csak két nappal később, a vadonban bolyongva találtak rá az ijedt, kiszáradástól legyengült állatra.

A WWF India és a Wildlife Trust of India közösen hozták létre a nemzeti parkban azt a komplexumot, amelyben a sérült és elárvult elefántok és orrszarvúk számára biztosítanak biztonságos hajlékot. Asha számára – akinek neve hindi nyelven reményt jelent– egy speciális, közel 15 négyzetméteres menedékhely épült, amelyben többek között egy ivókút és egy árnyékot biztosító rejtekhely is található. Az új jövevény fejlődését napi rendszerességgel állatorvosokból, a nemzeti park és a WWF India munkatársaiból álló rehabilitációs szakértői csoport kíséri figyelemmel. A kis orrszarvú nagy étvágynak örvend, gondozói naponta nyolcszor etetik meg kézből. A tervek szerint Asha nem marad már sokáig magányos. A közeljövőben társ érkezik mellé az ugyancsak indiai Kaziranga Nemzeti Parkból: egy vele egy idős szintén elárvult orrszarvú bébi. Ők ketten az utolsó reménysugarak a manasi orrszarvúk számára, hiszen számuk folyamatosan csökken. A két borjút nagy odafigyeléssel gondozzák majd, hogy szabadon engedhessék őket a parkban élő társaik közé, amikor eljön az idő.

A Manas Nemzeti Park gondozói fáradhatatlanul küzdenek a parkba visszatelepített példányok életben maradásáért. Asha édesanyja már a negyedik példány, amely orvvadászok áldozatává vált az utóbbi két évben Manasban, és a tizenhatodik orrszarvú, amelyet Assam államában pusztítottak el egy éven belül. A 18 visszatelepített orrszarvú közül mára csupán 14 van életben.

Dél-Kelet és Kelet Ázsiában a téves népi hiedelmek szerint az orrszarvútülök valóságos csodaszer. Legújabban Vietnamban másnaposság ellen használják, ráadásul az orrszarvútülök porából készült ital ilyen fogyasztása státuszszimbólumnak számít, amit egyre többen engedhetnek meg maguknak az ázsiai országban. A tülökkereskedelem a folyamatosan növekvő kereslet miatt hatalmas üzletnek számít, így az orvvadászat nem csupán az ázsiai, hanem az afrikai orrszarvúk számára is a legnagyobb fenyegetés. Számos lefoglalás és nyomozás támasztja alá, hogy az Afrikában legyilkolt állatok tülkét is Ázsiába szállítják, és az európai múzeumfosztogatások hátterében is ez is áll. ” – tette hozzá Kecse-Nagy Katalin, a TRAFFIC szakértője.

A tülök iránti növekvő kereslet és az ezzel járó csempészet Európát is érinti, ugyanis 2012-ben összesen 67 lopás és 15 lopási kísérletet történt az Európai Unió országaiban (az Europol adatai szerint). Magyarországon a Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményéből és a balatonedericsi Afrika Múzeumból loptak orrszarvú tülköt a vélhetően nemzetközi bűnhálózat tagjai.

2012-ben Dél-Afrikában összesen 668 orrszarvút gyilkoltak le orvvadászok tülkeikért, 2013-ban eddig pedig már 446 állat esett áldozatul az értelmetlen mészárlásnak. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 2012-ben végleg kihalt a jávai orrszarvú Vietnámban.

WWF közlemény
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Az orosz medve nem játék
    2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
  • Nemzeti Régészeti Intézetet alapítanak
    A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó