Asha a remény a kihalás szélén
A WWF Orrszarvúvédelmi Programjának munkatársai nagy erőkkel küzdenek a téves hiedelmek miatt kihalás szélén álló faj életben maradásáért.
2013. június 28. 10:43

Életben maradt és egészséges Asha (képek), az áprilisban árván maradt orrszarvú bébi, akinek szülőanyját orvvadászok ejtették el. A WWF Orrszarvúvédelmi Programjának munkatársai nagy erőkkel küzdenek a téves hiedelmek miatt kihalás szélén álló faj életben maradásáért. Az orrvadászat következményei Európát is elérték: tavaly 67 tülöklopás és 15 lopási kísérlet történt az Európai Unió országaiban.

Hősiesen túlélte a megpróbáltatásokat Asha, a két hónapos, elárvult orrszarvú bébi, és gondozói szerint teljesen egészséges (képek). Az orrszarvúborjú édesanyját áprilisban ejtették el orvvadászok az indiai Manas Nemzeti Park bansbari tartományában. A kicsit néhány nappal születése után szakították el anyjától, és a WWF India szakemberei csak két nappal később, a vadonban bolyongva találtak rá az ijedt, kiszáradástól legyengült állatra.

A WWF India és a Wildlife Trust of India közösen hozták létre a nemzeti parkban azt a komplexumot, amelyben a sérült és elárvult elefántok és orrszarvúk számára biztosítanak biztonságos hajlékot. Asha számára – akinek neve hindi nyelven reményt jelent– egy speciális, közel 15 négyzetméteres menedékhely épült, amelyben többek között egy ivókút és egy árnyékot biztosító rejtekhely is található. Az új jövevény fejlődését napi rendszerességgel állatorvosokból, a nemzeti park és a WWF India munkatársaiból álló rehabilitációs szakértői csoport kíséri figyelemmel. A kis orrszarvú nagy étvágynak örvend, gondozói naponta nyolcszor etetik meg kézből. A tervek szerint Asha nem marad már sokáig magányos. A közeljövőben társ érkezik mellé az ugyancsak indiai Kaziranga Nemzeti Parkból: egy vele egy idős szintén elárvult orrszarvú bébi. Ők ketten az utolsó reménysugarak a manasi orrszarvúk számára, hiszen számuk folyamatosan csökken. A két borjút nagy odafigyeléssel gondozzák majd, hogy szabadon engedhessék őket a parkban élő társaik közé, amikor eljön az idő.

A Manas Nemzeti Park gondozói fáradhatatlanul küzdenek a parkba visszatelepített példányok életben maradásáért. Asha édesanyja már a negyedik példány, amely orvvadászok áldozatává vált az utóbbi két évben Manasban, és a tizenhatodik orrszarvú, amelyet Assam államában pusztítottak el egy éven belül. A 18 visszatelepített orrszarvú közül mára csupán 14 van életben.

Dél-Kelet és Kelet Ázsiában a téves népi hiedelmek szerint az orrszarvútülök valóságos csodaszer. Legújabban Vietnamban másnaposság ellen használják, ráadásul az orrszarvútülök porából készült ital ilyen fogyasztása státuszszimbólumnak számít, amit egyre többen engedhetnek meg maguknak az ázsiai országban. A tülökkereskedelem a folyamatosan növekvő kereslet miatt hatalmas üzletnek számít, így az orvvadászat nem csupán az ázsiai, hanem az afrikai orrszarvúk számára is a legnagyobb fenyegetés. Számos lefoglalás és nyomozás támasztja alá, hogy az Afrikában legyilkolt állatok tülkét is Ázsiába szállítják, és az európai múzeumfosztogatások hátterében is ez is áll. ” – tette hozzá Kecse-Nagy Katalin, a TRAFFIC szakértője.

A tülök iránti növekvő kereslet és az ezzel járó csempészet Európát is érinti, ugyanis 2012-ben összesen 67 lopás és 15 lopási kísérletet történt az Európai Unió országaiban (az Europol adatai szerint). Magyarországon a Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményéből és a balatonedericsi Afrika Múzeumból loptak orrszarvú tülköt a vélhetően nemzetközi bűnhálózat tagjai.

2012-ben Dél-Afrikában összesen 668 orrszarvút gyilkoltak le orvvadászok tülkeikért, 2013-ban eddig pedig már 446 állat esett áldozatul az értelmetlen mészárlásnak. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 2012-ben végleg kihalt a jávai orrszarvú Vietnámban.

WWF közlemény
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Hisztériakeltés: a balatoniakat támadja az MSZP
  A szabadstrandok után most a Balaton környezetéért aggódik a baloldal.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
MTI Hírfelhasználó