Cseh kormányválság - Előre hozott választás kiírására szólítja fel a CSSD a cseh államfőt
Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) felszólítja Milos Zeman államfőt, hogy tegyen meg mindent a képviselőház feloszlatása és az előre hozott parlamenti választás kiírása érdekében - tájékoztatta Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke a párt központi bizottságának szombati ülése után Prágában a sajtót.
2013. június 23. 09:17

    "A CSSD hivatalos álláspontját szombaton este tolmácsoljuk az elnök úrnak Lányban" - közölte Sobotka.


    Zeman pénteken kezdett konzultációkat a parlamenti pártok képviselőivel a Petr Necas miniszterelnök lemondása után kialakult kormányválság megoldásáról. Először a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 párt vezetőit fogadta.


Mindkét párt a jelenlegi kormánykoalíció fenntartása mellett van, de új miniszterelnökkel. Az ODS közölte az államfővel, hogy Miroslava Nemcovát, a képviselőház polgári demokrata elnökét javasolják kormányfőjelöltnek. A TOP 09 támogatja Nemcovát, de azzal a feltétellel, hogy a koalíció előbb rendezi az új képviselőházi elnök kérdését.


A koalíciós tanács szombat esti ülésén az ODS felajánlotta a TOP 09 pártnak, hogy jelöljön valakit Nemcová helyett a képviselőház élére. A koalíció abban is megegyezett, hogy ha Zeman Nemcovát jelöli a kormányfői tisztségre, akkor a bizalmi szavazás előtt szavazást tartanak a képviselőház új elnökéről. A TOP 09 egyelőre nem nyilatkozott, kit kíván jelölni erre a tisztségre.


"Az elnök úrnak lehetősége van arra, hogy a szociáldemokrata megoldási javaslatot ne fogadja el. A mi véleményünk azonban az, hogy a mai képviselőházban sem a kormánykoalíció, sem a baloldali ellenzék nem képes stabil kormányt alakítani, ezért előre hozott választásra van szükség" - hangsúlyozta Sobotka.


Leszögezte: a szombat esti találkozón megpróbálják meggyőzni Zemant, hogy fogadja el a CSSD megoldási javaslatát.
Szintén az előre hozott választást tartja a jelenlegi válság legjobb megoldásának az ugyancsak ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM).


"Álláspontunkat tolmácsoltuk a köztársasági elnöknek" - közölte Vojtech Filip, a KSCM elnöke azután, hogy a párt képviselőit Lányban fogadta az államfő.
Zeman már korábban bejelentette, hogy a hétfőig tartó konzultációk eredményéről keddi sajtótájékoztatóján számol be.


Csehországban azután alakult ki kormányválság, hogy Petr Necas miniszterelnök hétfőn lemondásra kényszerült, mert vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval vádolnak. 

mti
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó