Moszkvában szobrot állítottak a fronton szolgált ebeknek
A moszkvai Győzelem parkban szobrot állítottak a második világháborús frontokon szolgált ebeknek, az orosz főváros környéki Mityisinóban pedig katonai emlékparkot adtak át.
2013. június 22. 21:52

    A szovjet hadsereg négylábú "harcosai" a háború alatt 700 ezer sebesült katonát menekítettek ki a golyózáporból, közel 4 millió bombát segítettek semlegesíteni, 3500 tonna lőszert és több mint 120 ezer jelentést juttattak el a megfelelő helyre. Sőt, életük feláldozásával harckocsikat is felrobbantottak - számolt be a Zvezda orosz televízió.


A német juhászkutya bronzszobrot Megyinszkij orosz kulturális miniszter avatta fel, aki elmondta, hogy az emlékmű felállítását a háborús veteránok kérték, és az Orosz Történelmi Társaság nyújtott segítséget benne.
Andrej Korobcov egy Alf nevű német juhászkutyáról mintázta a fronton szolgált ebek emlékszobrát. A szovjet Vörös Hadsereg katonái mellett a honvédő háborúban több mint 60 ezer, különböző fajtájú kutya szolgált.


A náci Németország csapatai 1941. június 22-én támadták meg a Szovjetuniót. Az országos gyász napján a Moszkva környéki Mityisinóban egy 53 hektáron elterülő szövetségi katonai emlékparkot és temetőt avattak.


Az ötmilliárd rubelből (körülbelül 35 milliárd forint) elkészült hatalmas park kialakításáról 9 évvel ezelőtt, Vlagyimir Putyin első államfői ciklusa idején rendelkezett az orosz kormány. Azzal a céllal hozták létre, hogy itt temessék el majd a Szovjetunió és Oroszország hőseit, a második világháborús veteránokat, a szovjet és orosz elnököket, a szövetségi végrehajtó hatalom képviselőit, a szovjet és orosz marsallokat, a haza védelmében elesetteket és mindazokat, akiknek az eltemetésére az államfő, vagy a kormány engedélyt ad.


A mityisinói katonai emlékpark és temető hétszer akkora, mint a moszkvai Novogyevicsi temető, amelyben számos orosz és szovjet híresség nyugszik. A Moszkva környéki emlékpark, amelyet a gazeta.ru című internetes újság a Putyin-korszak pantheonjának nevezett el, hosszú évekig a finanszírozási problémák miatt nem nyílhatott meg. Egy moszkvai művészettörténész szerint a park a gigantomániára való törekvés megnyilvánulása. Szerinte a mityisinói patheonnak a humanizmust és az együttérzést kellene hangoztatnia. 

mti
  • Elégedetlen a magyarok többsége az ellenzéki pártok munkájával
    Az ellenzéki pártok 10, sőt 2006-tól számítva 14 év alatt sem tudtak soraik közül felmutatni egy olyan politikust a választók számára, aki képes lett volna a legelutasítottabb magyar baloldali politikustól, azaz Gyurcsány Ferenctől átvenni az ellenzék vezetését – állapítja meg a Századvég Alapítvány kutatása, amely szerint a magyaroknak lesújtó véleményük van az ellenzékről.
  • Trump csak útban volt
    A mainstream elitet nem az zavarta, amit Trump elnök négy év alatt tett, hanem amit még megtett volna.
  • Deutsch kritizálni mert, most ki akarják zárni a néppártból
    Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában kezdeményezés indult Deutsch Tamás kizárására a politikus egy friss nyilatkozata miatt. A Fidesz-alapító lapunknak az üggyel kapcsolatosan elmondta: az tökéletesen megmutatja, miért kell nemet mondani a brüsszeli jogállamisági mechanizmusra.
MTI Hírfelhasználó